Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт

Нашата цел е да правим политика по нов начин, каза новият председател на Народното събрание

Никола Минчев: Недопустимо е парламентът да е придатък на изпълнителната власт

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република.

Тази заявка даде пред бТВ новият председател на Народното събрание Никола Минчев от „Продължаваме промяната“. Той е най-младият председател на парламента – на 34 години.

Минчев е завършил Немска езикова гимназия в София и право в Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Десет години е работил в една от най-старите адвокатски кантори в София – „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, започнал е работа там още като студент в V курс.

Интересно в биографията му е също, че прадядо му – Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В „Продължаваме промяната" Никола Минчев е поканен от Кирил Петков. Двамата се познават от около седем години. Работили са заедно по каузи като спасяването от презастрояване на плажа „Корал".

„Нашата цел е да правим политика по нов начин, по правилен начин“, заяви Минчев.

Според него има предпоставки коледната ваканция на депутатите тази година да не е обичайната за Народното събрание, тъй като има доста важни задачи. „Може би няма да е пълната ваканция, но предстои дебат в парламента“, каза Минчев.

Той не смята, че е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Той е срещу политическото номадство в парламента – преминаването на депутати от една парламентарна група в друга, и ограничението това да се прави вероятно ще остане в правилника.

Още по темата
Сред приоритетите на парламента ще е закриване на специализираните съд и прокуратура. „Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време. Прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт“, каза новият председател на парламента.

Един от начините, по които главният прокурор влияе, е централизираната структура на прокуратурата, което му дава възможност да влияе върху всички прокурори. Но промяната на тази структура на ВСС минава през конституционни промени, което я прави по-трудна, отбеляза Минчев.

Според него един от начините за сериозна промяна във ВСС е той да стане временно действащ орган.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: „Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички“.

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка „Магнитски“.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експерт: Ръстът в машиностроенето е от високите цени, а не заради производство