Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нов регламент за изплащането на заплати при пенсиониране

Шест заплати вече ще бъдат изплащани при 10 г. стаж от последните 20 г. при един и същи работодател, като отпадна изискването този стаж да е непрекъснат

Нов регламент за изплащането на заплати при пенсиониране

Снимка: БГНЕС

Влезлите в сила нови поправки в Кодекса на труда регламентират по нов начин изплащането на заплати при пенсиониране. Шест заплати вече ще бъдат изплащани при 10 години стаж от последните 20 години при един и същи работодател, като отпадна изискването този стаж да е непрекъснат.

Преди промяната в Кодекса на труда право на шестте заплати при пенсиониране имаха само тези работници с непрекъснат 10-годишен стаж при един и същ работодател. Сега нормата е в полза на работещите, обясни по БНР Дина Христова, експерт в Главна инспекция по труда.

„Ако по някаква причина им се е наложило те да непрекъснат трудовия си договор при този работодател, ако в последните 20 години те са придобили 10 години трудов стаж при него, отново ще имат право да получат шестте заплати“. Така, ако работник е бил безработен, но се върне при стария си работодател, той няма да е ощетен и е необходимо да е натрупал десетте години без значение, че не са последователни. 

Още по темата

Промяната важи и за работа при няколко работодатели от една и съща група предприятия - най-типичният пример са холдингите, където предприятията са свързани.

„Дори те да бъдат прехвърлени да работят в друго предприятие от групата, при друг работодател, на тях отново им се полагат шестте заплати, когато те са придобили право на пенсия“, каза Дина Христова.

Тя припомни и друга разпоредба на Кодекса на труда, която не е променена, но е важна - шестте заплати се изплащат, независимо на какво основание се прекратяват договора при пенсионирането:

„Дори когато работникът е уволнен дисциплинарно. Важното е да е придобито правото на пенсия“.

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
3
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
След като съм работила повече от 33 години в една и съща фирма, но последните 5 години преди пенсиониране се наложи да напусна дългогодишната си работа по здравословни причини и да търся по щадящи условия в други малки фирми, имам ли право на подобно облагодетелстване от бившата си работа, в която е преминал почти целия ми трудов стаж?
Трябва да се пенсионирам тази година.

Още от Икономика и политика
Корнелия Нинова: БСП няма да даде подкрепата си на сляпо