IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Данаилов: Ако има кабинет на ИТН, ще има и нова актуализация на бюджета

Въпросът не е дали, а кога да бъде прието еврото, твърди номинираният за финансов министър

12:40 | 05.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Ако бъде избран кабинетът, предложен от "Има такъв народ" (ИТН), ще има промяна на предложената от служебното правителство актуализация на бюджета. Това каза номинираният за министър на финансите Пламен Данаилов пред БНТ в сряда вечер.

Той оправи критики към внесения вече в деловодството на парламента документ и обясни, че актуализацията не е била съгласувана и в нея има редица пропуски, а от ИТН са готови да внесат промените в „най-кратки срокове“.

За пример Данаилов посочи само предлаганото преизчисление на пенсиите. "Това е необходимо, но не само българските пенсионери трябва да получават достойни пенсии, а и всички работещи трябва да получават достойни заплати. С начина, по който в момента е представена актуализация на пенсии, много трудно ще се стигне до изплащане на пълния размер на пенсията. Над 400 хил. души да бъдат оценявани допълнително, за да получат едни надбавки до достигане на минималния праг на бедност. Това е тежък административен процес“, каза той.

Според него това ще отнеме много месеци да се случи и ще създаде напрежение. 

„Ние ще търсим универсални правила, които да не зависят от много сложни критерии, така че да може бързо, ясно и прозрачно хората да знаят какво ще получат", каза Данаилов, но не посочи повече детайли какъв ще е този по-правилен подход. Допълни единствено, че от ИТН са готови с техния модел на преизчисляване на пенсиите.

Относно държавния бюджет за следващата година Пламен Данаилов обясни, че трябва да бъде въведено програмно бюджетиране, при което харченето на средства да става по ясни стратегически и междинни цели и прозрачни критерии за тяхното изпълнение, така че хората да може да проследяват какво е постигнато с публичните средства.

„В България от 2005 г. се говори за въвеждане на програмно бюджетиране“, припомни номинираният за финансов министър.

По отношение на данъчната политика Данаилов заяви, че тя ще е насочена към хората и бизнеса, на който да се даде възможност да се развива, за да плаща по-големи заплати.

Той посочи, че позицията на ИТН е да запази 10-процентното данъчно облагане (плоския данък), но от партията са склонни да разговарят и за механизъм за въвеждане на необлагаем минимум. "Склонни сме да разговаряме и за необлагаем минимум, но той трябва да бъде добре обоснован и обвързан като процент от средната работна заплата,  а не към минималната, защото тогава отива повече в сферата на политиката", каза още Пламен Данаилов.

Относно приемането на еврото номинираният за финансов министър каза, че това е доста голям и труден въпрос и той не е дали, а кога да бъде приета единната европейска валута. 

„Моята позиция е не дали, а кога да се приеме еврото. Смятам, че това трябва да стане тогава, когато доходите на българите отговорят на средноевропейските. А до 2024 г. това ще е доста трудно. Трябва да бъде отворен голям дебат, защото има много съмнения за плюсовете и минусите от приемането на еврото. Този дебат трябва да бъде иницииран от БНБ и МФ", каза номинираният за финансов министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
Asdf1234
преди 2 години
Всичко казано до тук е много добре, но на хартия. Да видим, как, ще го реализираш. Харесваш ми..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още