IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 35% от фирмите имат намаление в приходите от продажби през юли

Близо 8% от компаниите продължават да предприемат стъпки за освобождаване и съкращаване на персонал, показва статистика на НСИ

13:03 | 25.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През юли 2020 г. 34,7% от българските нефинансови предприятия отчитат спад в приходите от продажби спрямо месец по-рано. Почти 8% от тях продължават да предприемат стъпки за освобождаване и съкращаване на персонал. Това показват данни от проучване на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Целта на изследването е да предостави информация за ефекта на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка, свързана с COVID-19, върху засегнатите сектори на икономиката в страната. 46,5% от компаниите посочват, че на месечна база не е имало промяна в приходите от продажби, а за 18,4% дори е имало увеличение.

н1 н1

От данните става ясно още, че най-висок процент от компаниите, чиито приходите от продажби на стоки и услуги намаляват през юли са фирмите от икономически дейности „Култура, спорт и развлечения, ремонт на домакински вещи и други дейности“ – 44,6% от анкетираните. За индустрията този относителен дял е 37,6%, а за дейностите „Търговия, транспорт и ресторантьорство“ и „Строителството“ - съответно по 32,8%.

н2 н2

От анкетата на НСИ става ясно, че 23,4% от нефинансовите предприятия са направили стъпки за ползване на „платен отпуск“. Служителите на 12,7% от компаниите са пуснати в „неплатен отпуск“, а „дистанционна форма на работа“ са въвели 10,7% от запитаните дружества. Освобождаване/съкращаване на наети лица са извършили 7,9% от участвалите в анкетата предприятия.

н3 н3

За следващия месец 93,4% от анкетираните нефинансови предприятия прогнозират, че ще продължат настоящата си дейност, 3,4% - че ще преустановят временно дейността си, а 1,4% - че ще прекратят дейността си.

н4 н4

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още