IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преработващата промишленост и хотелиерите търсят най-много работници през март

Новорегистрираните безработни лица през месеца са над 21 хиляди

15:36 | 15.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Равнището на регистрираната безработица продължава да се понижава и през март достигна ниво от 5,9%, сочат данните на Агенцията по заетостта. Сравнението с предходния месец показва намаление с 0,3 процентни пункта, докато на годишна база се отчита спад от 0,9 процентни пункта.

През март броят на регистрираните безработни в бюрата по труда намалява до 194 хил., като снижението спрямо февруари е с 5,1%. Спрямо март 2018 г. те са с почти 27 хил. души по-малко. 

Новорегистрираните безработни лица през месеца са над 21 хил., като от тях 1382 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, нито са търсили работа.

От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали над 4 хил. лица чрез информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори.

Освен към безработните, дейността на бюрата по труда продължава да бъде насочена и към заети, учащи и пенсионери, сред които работодателите също търсят кадри. Нови 499 души от тези групи са регистрирани през месеца като търсещи работа.

През март над 23 хил. безработни са постъпили на работа, като 81,5% от тях са устроени в реалната икономика. Други 258 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, са намерили своето ново работно място.

На субсидирани работни места през месеца са устроени над 4 хил. лица.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през март са 23 287, като 89,3% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в хотелиерството и ресторантьорството (31,1%), преработващата промишленост (20%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11,4%), селското, горското и рибното стопанство (8%); административните и спомагателните дейности (5,5%) и строителството (4,3%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още