IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Христов: Трябват ни концесионери – държавата не е добър стопанин

Не може водоизточници за питейна вода да се ползват за индустриални цели, посочи лидерът на СДС

10:45 | 16.01.20 г. 22
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Очевидно е, че държавата не е добър стопанин и може би стъпка по стъпка трябва да вървим към концесионери. Не трябва да се допуска водоизточници за питейна вода да се ползват за индустриални цели. Това посочи по Bulgaria ON AIR лидерът на СДС Румен Христов. Той коментира начините за справяне с водната криза, която коства поста на вече бившия екоминистър Нено Димов.

Проблемът с водната криза не е проблем пред България, който започва от вчера. 1993-1994 г. имаше криза в София, язовир Искър беше почти изпразнен. Въпросът не се реши само с допълнителното пълнене на язовира, защото после се появи частен концесионер. Големите промшлени обекти в България, разбира се, не трябва да спират, но трябва да се потърсят алтернативни източници. Това е проблем, който ще ескалира в годините", предупреди той.

Вчера парламентът избра Емил Димитров - Ревизоро за наследник на арестувания Нено Димов и му постави няколко задачи: да се справи с водната криза, безконтролното извозване на отпадъци и мръсния въздух.

Запитан за вината на Нено Димов, лидерът на СДС заяви, че „да си министър е много рисковано начинение”.

Той е на мнение, че това е прецедент, защото в новата история досега няма арестуван министър.

Понякога министърът не може само да подпише документите, които са се натрупали за един ден, камо ли да ги изчете. За да няма тези неприятни ситуации, трябва да имаме качествена администрация. Всички по веригата носят някаква вина. Министърът разчита на тези под него, но подписът на министъра прави документа – документ, смята Румен Христов.

Лидерът на СДС очаква правителството да изкара своя мандат и да няма предсрочни парламентарни избори.
По думите му премиерът Бойко Борисов е показал, че се разделя лесно с тези, които са в основите на кризите в държавата.прогнозира , че

Нямаме сключено споразумение за провеждане на парламентарни избори заедно с ГЕРБ. Възможна е тази формула, тя показа, че е успешна. Въпрос е на напасване на програми. Винаги по-големият доминира, но не мога да кажа, че сме били превзети", категоричен е Румен Христов.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
А да забравих като се смени партията и теб те сменят .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
Няма такова защото трудно ще стимулираш управителя .... освен ако не е благородник нещо .... няма с кого да се състезаваш ... иновация нула .... за какво да поправяш тръбни течове ... може и другата година ... нали не е важно да си на плюс ... ако не стигат държавата ще налеее както налива на бдж ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
Посочи ми ти едно държ.предприятие което да работи на пазарен принцип и да не е зависимо от сменящата се политическа обстановка. За печалби ще разискваме после - тя е резултат от добро управление, когато начело на дадена структура стои човек запознат с материята, а не "имаме човек и тука, имаме човек и там"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
В тотална заблуда си. Посочи 1 държавно предприятие на пазарен принцип което да е на печалба. Няма такова :) Интереса винаги е клател феса. От хилядолетия е така....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
а неуките, цитират клишета с мисълта че са казали нещо умно......и следващия път като пишеш под статии за глобалното затопляне, ще ти напомня тая мисъл дето я цитираш, но не е спазваш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
Mechkata
преди 4 години
Най-лесно е да се впише изискване за такъв, да - факт обаче е, че намирането на такъв персонал е почти невъзможно - хората с познания в сферата или са преподаватели, или вече работят в системата - нови се намират изклчюително трудно, от университета излизат годишно колкото са пръстите на едната ти ръка/ специално за хидроинженерите/. Отписването на язовирите като обекти от нац.сигурност би означавало , че всеки ненормалник в държавата ще може да отиде до язовир, захранващ с питейна вода определен град, да изсипе една сюрия отрова и да измрат n-брой души пиейки водица, просто ей така, т.е. подобно решение е меко казано абсурдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
tnm
преди 4 години
Най-лесно е в документацията на търга за отдаване на концесия да бъдат вписани изисквания за наличието на квалифициран персонал. Още по-лесно за управляващите е да гласуват отпадането на язовирите като обекти на националната сигурност. Дано не се стига до такива действия, че тогава ще настане голяма мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 5
Hahoto
преди 4 години
Великите хора обсъждат велики идеи, обикновените хора обсъждат житейски събития, малките хора обсъждат другите хора! Рузвелт го е казал. Дано схвана урока от днес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 4 години
браво, успя с огледалното общуване ... аз ти говоря интелигентно, а ти като каруцар! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 2
Mechkata
преди 4 години
Как пък се реши, че концесионерите ще са по-добри управници?! По-добър стопанин от държавата няма, стига контролиращия орган да си върши работата на време. Концесионерите едва ли разполагат със хидроинженери, еколози, геоодезисти, инспектори по беопасност и здраве и прочее всички специалисти които са нужни за едно качествено управление на водния ресурс, язовирите и прилежащите им съоръжения. Ако започнем да раздаваме обектите от националната сигурност на концесионери, не знам в какво ще се превърне тая държава. Точно по времето на СДС и Костов много държавни активи се връчиха в ръцете на малки, зли, лакоми дупета и се видя какво се случи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още