IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С нови 340 проекта продължава ОПИК за български фирми

Бенефициенти ще получат над 143 млн. лева безвъзмездна финансова помощ за подобряване на производствения капацитет в малки и средни предприятия

13:55 | 18.02.20 г.
<p>
	<em>Снимки: Министерство на икономиката</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимки: Министерство на икономиката

 

Започна изпълнението на 340 проекта по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) с общ размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ от над 143 млн. лв.

Заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова връчи договорите на бенефициенти по процедура за „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“, съобщи пресцентърът на икономическото ведомство.

Иванова посочи, че  целта на процедурата е повишаване на конкурентоспособността и засилване на експортния потенциал на българските предприятия. Тя напомни, че това е втората обявена процедура за подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия от началото на този програмен период, тъй като интересът на бизнеса към нея е изключително висок.

„Доказателство за това са оценените над 1500 броя подадени проектни предложения. Постъпиха много качествени проекти и обсъждаме възможността за наддоговаряне по процедурата“, коментира икономическият заместник-министър.

По думите на Иванова с тези европейски средства по ОПИК българските фирми ще могат да закупят машини и оборудване, да разширят дейността си, да осигурят ръст и заетост.

„Министерството на икономиката продължава да работи за подобряване на достъпа на малките и средни предприятия до финансиране, както и за подпомагане на износа им до международните пазари“, заяви още Лилия Иванова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още