IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сигналите за плагиатство срещу Петър Илиев са допустими

Сега Етичната комисия ще трябва да запознае Илиев със сигналите и доказателствата и да му даде възможност да изрази мнението си

21:08 | 11.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Unsplash</em></p>

Снимка: Unsplash

Трите сигнала за плагиатство срещу д-р Петър Илиев са допустими. Това е установила проверката на зам.-ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Николай Витанов, съобщиха за БГНЕС от висшето училище. 

Проверката на сигналите е извършена от проф. Витанов, юрист от правния отдел на университета и специалист от отдел „Човешки ресурси“. След като е установена допустимостта им, те са изпратени на Етичната комисия на университета, която ще извърши проверка по същество дали Илиев е плагиатствал от доц. Наталия Киселова. Тя се извършва по новите специални вътрешни правила на СУ.  

Сега Етичната комисия ще трябва да запознае Илиев със сигналите и доказателствата и да му даде възможност да изрази мнението си, да представи допълнителни доказателства или да поиска събирането им. Освен това комисията може да поиска от ректора проф. Анастас Герджиков да възложи на трима експерти, които не са в конфликт на интереси, да дадат становища. 

Те трябва да са хабилитирани в същата специалност или в същото професионално направление, т.е. в случая конституционното право. Тези експерти анализират детайлно проверяваните публикации и в срок до 14 дни от деня, следващ деня на възлагането, дават заключение за наличието или липсата на плагиатство. Въз основа на техните заключения пък Етичната комисия взема своето решение.  

Припомняме, че ръководството на парламентарната група на "Има такъв народ" обяви, че всеки, който заяви публично, че има плагиатство, ще се срещне с Петър Илиев в съда.

Пред "Нова телевизия" в понеделник Илиев се представи за жертва на медийно и академично тричане, като в своя защита повтаряше, че давността да се провери плагиатство е изтекла. Илиев бе кандидат за вътрешен министър и вицепремиер в правителството на Пламен Николов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още