IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 15 август ще бъде решено какъв ще е статутът на „Царските конюшни"

Статутът на историческата сграда вероятно ще е с национално значение, с висок охранителен режим, прогнозира министърът на културата

12:55 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

След 15 август ще бъде решено какъв ще е статутът на „Царските конюшни“. Това съобщи министърът на културата Боил Банов след подписване на споразумение за разширяване присъствието на културата, изкуствата и културното наследство в образованието, предаде Агенция „Фокус“.

„Най-важното, което се случва около „Царските конюшни“ днес е подписването на това споразумение, защото трябва от най-ранна възраст да образоваме и възпитаваме нашите деца, които са бидещите учени  и бизнесмени на тази държава“, посочи министърът.

Във връзка с процедурата по пожара в „Царските конюшни“ Боил Банов обясни, че след 15 август ще бъде решен какъв ще е статутът на имота.

„Институтът (бел. ред., Национален институт за недвижимо културно наследство) действа в момента, ще вкара документацията, която е подготвена. Към този момент „Царските конюшни“ са под закрилата на Закона за културното наследство. Именно тя ще даде статута за културна ценност. А този статут сам по себе си е едно отношение на държавата към културни обекти, той няма да промени границите и режимите – никакво надстрояване, никакво бутане, никаква възможност за промени“, поясни министърът на културата.
  
На въпрос какъв ранг ще има статута, който ще бъде даден след 15 август, той отговори: „Вероятно национално – такова е предложението. Това е високо значение с високи охранителни режими.“

Банов посочи, че едва ли до 15 август ще бъде изяснена собствеността на всички частни имоти в „Царските конюшни“.

„Собствеността е толкова объркана във времето – толкова е отдавана, преотдавана на различни собственици, на учреждения. Някои от тях са вадили актове, други не са. Тази намеса на тези агресивни собственици, които разделиха земято от имотите, също допълнително усложнява нещата. Много дела има там, не е приятна ситуацията. Но пак казвам, че тя не е от вчера или от днес... Важното за нас и за обществото е, че независимо от имотните каши, създадени там, тази културна ценност  се е охранявала и ще се охранява категорично“, коментира министърът на културата.

Investor.bg припомня, че рано сутринта в неделя се подпали покривът на една от сградите в комплекса в центъра на София, известен като „Царските конюшни“. Вчера стана ясно, че собствеността е в активите на МВР, а други сгради от комплекса са собственост на Министерството на външните работи, Министерството на земеделието и Министерството на културата.

Още в неделя столичният кмет Йорданка Фандъкова гарантира, че Столична община ще задължи собственикът да възстанови сградата в автентичния ѝ вид.

През 2016 година областният управител на София Веселин Пенев сключи договор за продажба на терена под сградите за сумата от 90 лева за кв. метър. Сделката беше определена като скандална и беше подаден сигнал в Прокуратурата. Пенев пък подаде оставка и напусна своя пост. В началото на тази година Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Веселин Пенев за умишлена безстопанственост.

Сега Бойко Борисов е разпоредил пълна координация в действията на отговорните институции, така че да бъде съхранена културната ценност. Зам.-кметът на София доц. Тодор Чобанов критикува културното министерство, че бави обявяването на сградата за паметник на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още