Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Собственици на заведения настояват да предлагат наргилета без тютюн

Те искат поправи преди второ гласуване на Закона за здравето

Собственици на заведения настояват да предлагат наргилета без тютюн

Снимка: Pixabay

гледано: 2404   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Без дебат и с пълно единодушие депутатите решиха на първо четене да се наложи забрана за пушене на наргилета на закрито. С поправките в Закона за здравето се забранява и предлагането и продажбата на водните лули на непълнолетни. Предстои промените да се гледат на второ четене, а по данни на Световната здравна организация (СЗО)

България е на второ място по брой на младежи, които пушат наргиле поне веднъж седмично.
Ричард Алибегов, който е председател на Българската асоциация на заведенията, каза в ефира на Bulgaria ON AIR, че вносителите на законодателните промени са цитирали доклад на СЗО, в който няма данни за наргилетата без тютюн и тяхното въздействие. 

Още по темата

Алибегов каза, че бизнесът е съгласен с това, че лицата, които не са навършили 18 години, нямат работа в заведения и не трябва да употребяват наргилета с тютюн.

"Съгласни сме с всичко, внесено по закона. Не сме съгласни, че наргилетата без тютюнев дим трябва да излязат от заведенията", коментира Алибегов в студиото на "България сутрин".

Той обяви, че днес представители на бизнеса ще внесат писмо в Министерството на вътрешните работи, искайки съдействие, за да могат служителите в заведенията да изискват лични карти, каквото право сега нямат и така да могат да проверяват възрастта на своите клиенти, които желаят да закупят наргиле.

Пулмологът д-р София Ангелова настоя, че независимо дали става въпрос за наргиле с тютюн или други смеси, то пак вреди, защото има горене, а щом то е налично, има токсични вещества, които се поемат от организма.

"Заблуда е, че се филтрират веществата във водата. Обемът дим, точно СЗО подаде данни, е равен на 100 изпушени цигари", посочи д-р Ангелова.

Тя допълни, че при наргилето отново има пасивно пушене, а вредните вещества в заведенията може да са повече от тези във въздуха край натоварена магистрала.

Ричард Алибегов пък каза, че бизнесът е съгласен наргилетата с тютюн да се пушат извън заведенията, но беше категоричен, че ако не се приемат техните предложения за поправки в законодателството между двете четения, цял бизнес ще стане нелегален за един ден.

По статията работиха: автор Екип на Bulgaria On Air, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
СДВР обеща да премахне блокадите в София