IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Тагарев: F-16 може да застъпи бойно дежурство в края на 2024 г.

Кога ще можем да се освободим от МиГ-29 е сложен въпрос, коментира бившият министър на отбраната

12:07 | 25.07.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Към края на 2024 г. може би ще видим първата застъпила двойка самолети F-16 на бойно дежурство със съответните подготвени екипажи. Кога ще можем да се освободим от МиГ-29 е малко по-сложен въпрос, но две или три години по-късно би трябвало да имаме и тази готовност. Това мнение изрази проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Дебатите около закупуването на самолетите F-16 бяха обширни. Часове наред в пленарна зала депутатите обсъждаха въпроса, а преди това и в комисиите. Реално тогава не бяха чути нови тези. Самият президент Румен Радев в мотивите към своето вето срещу ратифицирането на договора за американските изтребители F-16 отново се върна към същите тези и аз не очаквам при повторното обсъждане да се каже нещо ново", коментира експертът.

Професор Тагарев е на мнение, че въпросите за качеството на самолета са изчистени. "Лично аз виждам това като забавяне и разфокусиране на изпълнителната власт и ръководството на въоръжените сили от необходимостта от детайлна програма как ще реализират този проект, как във времето ще се изграждат различните компоненти на способности, посочи той и напомни, че това е необходимо, за да може след години да се изпълнява функцията "въздушно патрулиране".

Тодор Тагарев подчерта, че това е процес, който изисква координирани усилия на властите.

"Става въпрос за четири различни договора и за някои от тях сроковете изтичат в различен момент от време. Формално президентът може да наложи вето на промяна на Закона за държавния бюджет и през следващата седмица. Ако наложи вето, разбира се, едва ли това ще промени решимостта на управляващите, но те ще трябва да се събират през август", прогнозира бившият министър на отбраната.

Той е категоричен, че самолет F-16 ще се използва минимум 40-50 години. "Ние доставяме това, което е необходимо, за да стартираме овладяването му и първоначалната му експлоатация и боеприпаси за известен период от време. Моето мнение е, че избрахме възможно най-добрия самолет от това, което можем да си позволим, и то самолет в нова модификация. Третата страна сме, която ще го придобие", смята проф. Тагарев.

Според него сделката е изгодна и от гледна точка на бойните способности и заради перспективата за поддръжка и експлоатация на самолета до края на неговия жизнен цикъл", изтъкна бившият министър на отбраната.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
ivailojelyazkov
преди 4 години
https://***.news.com.au/finance/economy/world-economy/the-world-in-2025-china-loses-power-russia-wont-exist/news-story/7394f3e24dca89039de5ebfe24503c6c
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 4 години
Досега на никой друг "съюзник" сасовците не са го начуквали така здраво..Лошото е ,че го наччукват на целия народ, а соросоооиддиите не само ревът от удоволсвие ами и пари ще вземат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
cum on ABBA face
преди 4 години
AРЕ ДА СЕ ОБРАЗОВАТЕ МАЛКО https://***.***/bg/a/view/ruskata-propaganda-s-3-stylba-v-bylgarija-168899
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 7
vzhekoff
преди 4 години
***, ако заемът е в лева, лийвите да не би да няма ? Че доларът в момента е скъп, е вън от всякакви съмнение, ако погледнеш исторически е данни за последните 30 г. Но да, нивото то е като на тези, дето плащат 2,5 млрд лв за нещо, дето няма да го видят още 3-4 г. За това време само лийвите са едни 10%. Отделно за 8 самолета са купили 12 ракети....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
Вся власть Советам!
преди 4 години
Защо не се тегли заем в долари? За да не плащат децата ти лихви. А дали днес е скъп доларът и утре ще поевтинее или днес е евтин и утре ще поскъпне, това никой не знае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 4 години
Защо да бързаме да се освобождаваме от МИГ 29?Нека останат с учебни цели та новите пилоти да тренират учебен бой в малко по-реална обстановка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Даже Khao се канеше да складира три ядрени бомби в мазето си. На логичният ми въпрос "защо са ти?", отговори че искал при необходимост лично да отлети с F-16 и да направи една две "гъбки" над кремъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 7
vzhekoff
преди 4 години
Основен въпрос е заложил се плаща цялата сума накуп и то точно сега, когато доларът е относително доста скъп! Защо не се тегли заем е долари, което заем да се плаща поне десет години ? Преди десетина години доларът не паднал и то 1,26 лв. Тази миризлива и корупционна сделка силно напомня на гнъсната сделка на Милен Велчев. Отделно сега лийвите са на исторически ниски нива. Дивотията и некадърността на това управление минават всякакви мислими представи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 7
dakl
преди 4 години
А до 2024-25 година я камилата , я камиларя... а парите предварително и в брой!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 9
data
преди 4 години
Верно ? Ти си гении , как не съ светнааме от по ранше
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още