IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в България се възстановява леко през януари

Продажбите нарастват с 1,8 на сто спрямо декември въпреки затворените магазини в търговските центрове, съобщават от Националния статистически институт

12:47 | 10.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Scotty Perry/Bloomberg</em></p>

Снимка: Scotty Perry/Bloomberg

Търговията на дребно в България е силно ограничена и през януари, след като магазините в търговските центрове останаха затворени до началото на февруари на фона на ограничителните мерки, които правителството наложи за овладяване на разпространението на коронавируса у нас.

Според данни на Националния статистически институт (НСИ) през първия месец от годината търговията на дребно се покачва с 1,8% спрямо декември 2020 г., но остава с 3,9% под нивото за същия месец на изминалата година.

На годишна база през януари се наблюдава спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 21,8%) и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговия с автомобилни горива и смазочни материали (с 1,9%), докато при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия е отчетено увеличение (с 2,2%).

НСИ НСИ

Значително намаление на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 27,3%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 8,7%.

Съществен ръст се наблюдава при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 23,5%, посочват от НСИ.

На месечна база през януари се наблюдава нарастване на оборота при всички основни групи: търговия на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (със 7,1%), търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 3,6%) и търговия на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1%).

НСИ НСИ

По-съществен ръст на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 37,0%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 5,8%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3,8%.

Значителен спад е отчетен при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 15,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
кога ше бият камшика на инфлацията ... или тихо мълком / щото е пандемия , нали разбирате ... / цените нагоре , грамажа надолу , заплатите замразени ... радвай се че тидават там нещо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още