Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Удължават електронното преброяване до края на септември

След 30 септември срещата с преброител ще бъде само при предаване на уникалния 15-цифрен код, който системата генерира при успешно преброяване, посочи НСИ

Удължават електронното преброяване до края на септември

Снимка: Pixabay

Националното преброяване ще продължи по електронен път до края на септември, съобщи говорителят на правителството Антон Кутев, цитиран от БТА.

Още по темата

Investor.bg припомня, че срокът за електронното попълване на анкетните карти на НСИ за националното преброяване, което се прави на всеки десет години, изтичаше на 17 септември.

18-то преброяване на населението и жилищния фонд в България започна на 7 септември, когато беше отворена Информационна система „Преброяване“, за да може всеки, който живее постоянно в България, да се преброи онлайн.
Този начин се препоръча от Националния статистически институт (НСИ) като бърз, лесен, удобен, а в условията на пандемия и безопасен. След това срещата с преброител ще бъде само при предаването на уникалния 15-цифрен код, който генерира системата при успешно преброяване.

Съвети

За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията – получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората, с които живеем в едно домакинство.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но трябва да сме завършили и потвърдили всяка страница с бутона „Напред“. Ако оставим незавършена страница повече от 30 минути, без да въвеждаме, връзката прекъсва и трябва да влезем отново с имейл и парола.

Може да се връщаме в предишни страници на преброителната карта и да редактираме информацията, но само до окончателното й приключване. След това, до края на септември ще може само да виждаме данните си, но не и да ги редактираме.

След успешното преброяване ще получим съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запазим и да предадем на преброителя, когато позвъни на вратата ни.

Важно е да знаем

Трябва да попълним адреса, на който живеем в действителност, а не, където сме регистрирани.
Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят.

НСИ разкри телефонна линия, като разговорите са на цената на един градски разговор за стационарните телефони, а за мобилните - на цената на вътрешните за мрежите разговори.

При въпроси по преброителната карта или при технически казуси хората могат да звънят на *2021 или на 02/907-84-30. На тези телефони експерти дават отговори на гражданите при евентуални проблеми в процеса - от 9.00 до 21.00 ч., всеки ден, при електронното преброяване, а при класическото - от 8.00 до 20.00 ч.

Подробна инструкция за регистрацията в портала на електронното преброяване можете  да намерите тук. Подготвили сме и кратко видео как да се преброим електронно - вижте тук!
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
1,5 млрд. лева са платени на работодатели по 60/40 до края на септември