IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За половин година големите търговски вериги отчитат 23% спад на клиенти

Оборотът намалява средно с 11%, но бизнесът успява да се пренастрои и да компенсира загубите, става ясно от доклад

13:12 | 11.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кризата, предизвикана от Covid-19, доведе до спад на клиентите в големите търговски вериги, понижение на оборотите – по-слабо при хранителните вериги и по-ясно изразено при нехранителните, промяна на потребителските навици на хората и затруднения в отношенията на веригите с ключови партньори като търговски центрове, държавата и общините. Това показват резултатите от анкета на тема „Как карантината повлия на модерната търговия?“, в която участие са взели осем от членовете на Сдружението за модерна търговия (СМТ) - Аванти, Billa, Deichmann, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage, Фантастико и Хиполенд. Пет от компаниите са в хранителния сектор, а три от нехранителния, като някои от тях бяха принудени да затворят част от магазините си по време на извънредното положение.

Любопитно е, че само две от компаниите – Mr. Bricolage и Deichmann, са се възползвали от мярката 60/40. Останалите 6 вериги не са кандидатствали за подкрепа от държавата и заявяват, че са предпочели да се справят сами с предизвикателствата на кризата. 

Според данните анкетираните компании отчитат 23% среден спад на броя клиенти в рамките на първите шест месеца на годината. Цифрите варират между 10% и 50% за различните вериги за различните периоди на кризата, предизвикана от корона вируса. По-малкият брой клиенти и затварянето на част от магазините са довели и до спад на оборотите от средно 11% за осемте компании през първата половина на годината, отчитат още от СМТ. Въпреки това компаниите не са освобождавали служители.

Участниците в проучването споделят, че след първоначалния пик на презапасяване, хората са започнали да пазаруват по-рядко, но по повече артикули и по-прагматично. 

От проучването става ясно, че през първата половина на годината при трите нехранителни вериги, които по време на карантината затвориха 36 от своите 59 магазина, понижението на броя на клиентите е средно с малко над 30%. Най-голямо понижение е отчетено от „Deichmann” – 50% заради затварянето на 19 от 21 обекта. „Хиполенд“ също отчита драстичен спад в оборота  поради затварянето на магазини и отлагането на покупки на детски стоки, облекла и обувки.

ОТ СМТ отчитат, че по време на кризата българите са пазарували основно продукти от първа необходимост на добри цени като храни, варива и консерви, хигиенни материали и продукти на промоция.

Друга промяна на потребителските навици е свързана с пазаруването по предварително подготвени списъци, с цел да се прекарва по-малко време в магазините, и покупката на повече продукти. В сектор „Направи си сам“ хората са проучвали артикулите онлайн и са посещавали търговския обект, за да видят и тестват на място конкретни стоки.

„По време на извънредното положение оборотът на участниците в анкетата е спаднал средно с над 11%. При някои от хранителните вериги спадът е минимален, при други е 5%-10%. В началото на кризата, при презапасяването със стоки, са били отчетени ръстове на оборотите, които са били последвани от по-съществени спадове в периода април-май“, пише в доклада на СМТ.

Новата реалност е принудила търговските вериги изключително бързо да адаптират процесите си на работа в две посоки. „Първата беше да се осигури непрекъсваемост на доставките на храни и стоки от първа необходимост. Второто направление беше да се осигурят безопасността и здравето на клиентите и служителите на веригите“, посочват от бранша.

Бизнесът подчертава, че благодарение на създадената организация от веригите и на партньорството с институции като Министерствата на икономиката и здравеопазването, в България не е била допусната продоволствена криза и регалите са били заредени не само с най-необходимите стоки от първа необходимост, но и с всички останали харесвани и търсени продукти.

Участниците в анкетата заявяват, че са работили много добре със своите доставчици като са предоговорили срокове за плащане. Освен това веригите са подкрепили български производители като са въвели нови продукти в асортимента си и са провели кампании за популяризиране на родните стоки. Българските потребители също са проявили съпричастност в условията на криза, което се изрази в повишено търсене на местни храни.

Промяна в отношенията с ключови партньори

Коронакризата промени отношенията между търговските вериги и ключови партньори като наемодатели, държавата и общините. При някои от тях промяната е била в положителна посока и е помогнала на търговците. Други партньори, като някои институции, са въвели непазарни регулации и са застрашили функционирането на сектора, пише още в доклада.

За пример се посочва, че затварянето на моловете е довело до необходимост от предоговаряне на условията между тях и търговските вериги. „За съжаление, разбирането на повечето оператори на търговски центрове е било почти нулево, което в ситуация на криза е изправило пред сериозен риск техните наематели, а в дългосрочен план е подкопало атрактивността на микса от наематели. В крайна сметка, са били намалени или спрени плащания на наеми и са били предоговорени такси за комунално и административно обслужване. При някои от участниците в анкетата този процес е протекъл по-леко, а други заявяват, че преговорите са били трудни и продължават и към момента“, отчитат от СМТ.

Търговските вериги ще продължат да се развиват с адаптирани стратегии. За 2020 г. Billa планира да отвори 6 нови магазина и да обнови 8 други.

Kaufland ще продължи да следва стратегията си за развитие и отваряне на нови обекти и модернизиране на съществуващите, както и да увеличи асортимента на собствената си марка „Брей!“. В навечерието на своята 10-та годишнина в България Lidl поставя абсолютен фокус върху своите клиенти и им осигурява прецизно планирани, бюджетно ориентирани продуктови предложения и търговски акции, иновации и нови магазини, с мисъл и грижа за техните семейства в периода след кризата.

„Фантастико“ продължи разширяването на мрежата си и по време на кризата отвори нов магазин и планира още един през следващата година. „Аванти“ замени продукти с по-ниска ротация с такива от първа необходимост като веригата планира да продължи развитието на този сегмент.

При нехранителните вериги се наблюдава съществена промяна на плановете за развитие. Например Mr. Bricolage ще реализира по-бавно планираните проекти с цел компенсиране на спадовете в търговските и финансови резултати като средната забава е между 6 и 12 месеца. Акцентът за „Хиполенд“ вече не е върху откриването на нови обекти, защото е икономически неефективно, а в подобряването на резултатите на съществуващите такива и на онлайн магазина като компанията планира голяма инвестиция в нова онлайн платформа, която да я направи по-конкурентна, включително и на външните пазари за детски и бебешки стоки. Deichmann планира спиране на инвестициите и експанзията през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още