IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради ERM II фондът за преструктуриране на банки се прехвърля към БНБ

Ще се създадат мостова банка и дружество за управление на активи към органа за преструктуриране, съобщи Министерският съвет

16:18 | 20.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пореден етап в усилията на България за прием в ERM II и еврозоната: правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници (ЗВПКИИП). Това е мярка, която е част от плана за присъединяване на страната ни към ERM II и Банковия съюз, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Законопроектът предвижда при изпълнение на задачите и упражняване на правомощията си националните органи за преструктуриране да прилагат европейския регламент до датата на установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка.

Целта на предложените изменения е да бъде регламентирана ролята на Единния съвет по преструктуриране и националния орган за преструктуриране в национална рамка за преструктуриране преди присъединяването на България към Единния механизъм за преструктуриране, чрез който се спасяват банки.

Една от мерките предвижда Фондът за преструктуриране на банки да се прехвърли към Българската народна банка и в него да се обособят два подфонда. С единия подфонд ще се финансира прилагането на инструментите и правомощията за преструктуриране по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници само по отношение на клонове на кредитни институции от трети държави. В другия подфонд ще се набират вноски в съответствие с европейския регламент и прехвърлянето им към Единния фонд за преструктуриране.

Заради предвиденото прехвърляне на Фонда за преструктуриране на банки от Фонда за гарантиране на влоговете в банките към централната банка, се предвижда и прехвърляне на функциите на ФГВБ по учредяване на мостова банка и дружество за управление на активи към органа за преструктуриране.

Наред с това са предложени някои изменения, които целят коригиране на съществуващо към момента несъответствие между Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници и Директива 2014/59/ЕС, които засягат финансирането на капитала на мостовата институция и дружеството за управление на активи, посочиха от Министерския съвет.

Investor.bg припомня, че споразумението за установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка се очаква най-рано през лятото на 2019 г.  С вноските, които ще прави България в Единния фонд за спасяване на банки в несъстоятелност, страната ни може да оздрави някоя кредитна институция, ако се наложи. По регламент Единният фонд за преструктуриране е свързан с втория стълб на банковия съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още