Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Защо не трябва да се спират планираните процедури по иновации?

Трябва да бъдат подкрепени бизнеси, които са жизнеспособни и работят, съветва Борислава Иванова от Idea Consulting

Защо не трябва да се спират планираните процедури по иновации?

Снимка, Архив Ройтерс

Предприятията у нас не трябва да се лишават от планираните процедури по иновации и конкурентоспособност заради мерките срещу COVID-19. Тези средства са за бизнеси, които са жизнеспособни и работят - подобни компании трябва да бъдат подкрепени. Дигитализацията на малките и средни предприятия също е ключова процедура в този период. Това мнение в ефира на Bloomberg TV Bulgaria изрази консултантът Борислава Иванова от Idea Consulting.

Още по темата

Тя коментира темата, след като на брифинг в четвъртък премиерът Бойко Борисов обяви, че 173 милиона лева ще се насочат към малките фирми в България, които имат спад на оборота от 20%. Парите са пренасочени от ОП „Иновации и конкурентоспособност“, а средствата по нея - безвъзмездни.

Според Борислава Иванова има необходимост от изясняването на някои насоки по програмата, включително кои разходи на компаниите може да се покрият с отпусканите средства - за заплати, за наеми, за оборудване и пр.

“Трябва да се даде яснота, за да могат хората, които сами си подготвят проектите, да го направят и да няма недоразумения”, посочи консултантът и напомни, че все още не се знае какъв ще е формулярът.

Иванова е категорична, че микропредприятия, каквито са ресторантите и кафенета, трудно биха се справили с кандидатстването по тази програма. Тя не изключи и възможността за злоупотреби.

“Възможно е да кандидатстват фирми, които имат спад в оборота само за последния месец, без тенденцията да е трайна... Фактът, че се допускат фирми, които не са регистрирани по ДДС, също е опасност”, предупреди експертът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” може да гледате тук.


 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Близо 550 хил. българи са посетили черноморските курорти през лятото