IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният еврокомисар: Най-сигурният начин за свободен живот е ваксинацията

Посланието ми към всички български граждани е да се ваксинират, каза Стела Кириакиду, която е на посещение в България

13:50 | 17.06.21 г.
<p>
	Стела Кириакиду се срещна със здравния министър Стойчо Кацаров. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Стела Кириакиду се срещна със здравния министър Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

Ваксинирането е най-сигурният начин, за да можем да овладеем пандемията, още повече сега, когато има нови варианти. Най-сигурният начин за свободен живот и движение е ваксинацията. Българите трябва да вярват на ваксините. Четирите ваксини, които са в България, са одобрени от Европейската агенция по лекарствата и са безопасни и ефективни. 

Това заяви европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду след среща със здравния министър Стойчо Кацаров.

Кириакиду и Кацаров посетиха мобилния пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад „Александър Батенберг“, след което се срещнаха и с ваксинационните екипи на УМБАЛ „Св. Анна“.

„В България са налични и четирите одобрени в ЕС ваксини. Всички тези ваксини са безопасни и ефективни. Ваксинацията спасява човешки живот, намалява хоспитализацията и ни позволява да се завърнем към една нова нормалност. Позволява ни да пътуваме. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират”, призова еврокомисарят. И допълни, че важното е да го направим за себе си, за всички около нас, за да можем да се върнем обратно към свободите, които имахме преди пандемията.  

Стела Кириакиду заяви, че България е една от първите държави, които посещава, за да види как върви планът с ваксинацията. По думите й все още не е можем да бъдем доволни от темпа на ваксинацията. "Наблюдаваме ситуацията с различните варианти внимателно и знаем, че тези, които са напълно ваксинирани, са защитени", отбеляза тя.

Еврокомисарят посочи, че в момента около 50% от гражданите на страните членки от ЕС са получили първа доза. В България ваксиниранираните са около 15% - има още какво да се направи, посочи еврокомисарят.

Кириакиду уточни, че учените в момента проучват ситуацията с бързите антигенни тестове и когато науката позволи,  ще може да се промени сертификатът за ваксиниране и те да се включат в него. За момента сертификатите покриват тези, които са ваксинирани, тези, които са направили PCR тест или тези, които са били доказано болни.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви от своя страна, че здравното министерство ще започне кампании, които ще помогнат, за да може хората да се ваксинират по-масово.

"Имахме изключително полезен разговор. Обменихме полезна информация за това какво прави ЕК и какво прави България“, коментира Кацаров. И допълни, че комисарят е поела конкретни ангажименти да ни помогне в начина, по който да организираме по-добре нашата здравно-информационна кампания и да постигнем по-добри резултати във ваксинацията. Кацаров уточни, че конкретното съдействие, което ще получи страната ни, е дизайн на кампании, които са най-подходящи как да убедим гражданите на страната да се ваксинират по-масово, отколкото досега.

С новата информационна кампания той се надява да се променят нагласите на българите към ваксинацията.

„Говорихме за създаването и на Национален антираков план, който сме стартирали с моя заместник", каза още Кацаров. 

По време на посещението си у нас Стела Кириакиду разговаря и с президента Румен Радев.

"След първоначалното стъписване и някои проблеми със солидарността, европейските институции реагираха бързо и ние сме радостни, че поеха отговорността за доставката на ваксините. Въпреки че в нашата страна, както във всички страни, броят на смъртните случаи и заразените хора намалява драстично, в момента сме в задълбочен анализ какви бяха причините за високата смъртност и как се управляваше кризата", заяви държавният глава при срещата си с европейския комисар по въпросите на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още