IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравният министър: Нови рестрикции може да има още през следващата седмица*

Вероятно в следващите няколко дни почти цялата страна ще навлезе в оранжевата зона по заболеваемост, каза д-р Стойчо Кацаров

08:55 | 19.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Д-р Кацаров по време на изслушване в Народното събрание. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ&nbsp;</em></p>

Д-р Кацаров по време на изслушване в Народното събрание. Снимка:  БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

Времето за нови рестрикции наближава, а това може да стане още следващата седмица. Това мнение изказа пред bTV тази сутрин служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Вероятно в следващите няколко дни почти цялата страна ще навлезе в оранжевата зона по заболеваемост от COVID-19. Ключовият момент е дали може да осигурим достатъчно болнични легла. В момента са заети около 2000 легла, каза д-р Кацаров и добави, че капацитетът на здравната ни система, без да се засягат друг тип лечения, е 2500 легла. „Говорим за легла, за които има персонал, след 2500 ще засегнем пациенти с друг тип заболявания“, обясни здравният министър.

Това, което притеснява експертите, е, че прекалено бързо нараства броят на заразените, каза още той. 

За последното денонощие 1387 са регистрираните новозаразени у нас при направени малко над 20 000 теста.

Основният източник на заразяване са масовите събирания – битови събирания, дискотеки по курортите и Черноморието. Именно затова първите мерки трябва да бъдат насочени към ограничаване на такъв тип събития, каза д-р Кацаров и добави, че се предвижда допълнителна възможност за хора, които са ваксинирани, да не се налагат ограничения.

„Освен това сме готови, когато се наложат ограничения, автоматично да се стартират мерките за подпомагане“, подчерта той.

По думите му е възможно да се наложат и мерки за трансграничното пътуване с оглед на това да се избегне внос на вируса.

„Апелирам да се подобри контрола към носенето на предпазни маски в градския транспорт и междуградския транспорт, апелирам за това кметовете“, посочи още д-р Кацаров.

Той съобщи, че при сегашните нива на заразата новата учебна година може да започне присъствено, а детските градини ще работят до последно.

Кацаров каза още, че допълнителните 1000 лв. за лекарите за август са под въпрос заради забавената актуализация на бюджета. 

Междувременно главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира пред БНТ, че страната ни вече се намира в разгара на четвърта вълна, а мерките ще бъдат въвеждани на национално ниво.

Сега най-засегната от COVID-19 е възрастовата група между 20 и 40 години, което се дължи на делта варианта, обясни още той.

„От самата първа вълна не се уморявам да повтарям, че определящо е поведението ни, независимо къде се намираме - има ли отстояние между масите, има ли дезинфекция, носят ли се маски, прочиства ли се въздухът“, каза Кунчев и даде пример от Русия, където един човек е заразил 1500 души заради посещения в дискотеки.

Главният здравен инспектор посочи, че е рано да се каже какво ще се случи до 15 септември, но Министерството на образованието има готов план с отделните стъпки според развитието на ситуацията.

Нужна е ваксинация с по-високи темпове, защото делта вариантът ще засегне повече хора, на което ще се дължи и по-високият натиск върху лечебните заведения, подчерта Кунчев.

*Обновена към 9:15 ч. с позицията на проф. Кунчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още