IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойн изпраща успешна година

Няма гаранция, че ръстът в цената на криптовалутата не е балон, но много инвеститори смятат, че рискът си заслужава

16:12 | 27.12.20 г. 35
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

2020 г. беше тежка година, но не и за биткойн, пише Quartz.

Криптовалутата поскъпва с над 200% през тази година и се представя устойчиво през последните няколко месеца. Към 24 декември цената на един биткойн достигна около 23 300 долара. Само 90 дни по-рано един биткойн струваше малко над 10 хил. долара.

За мнозина скорошните ръстове в цената на биткойн са повторение на случилото се през зимата на 2017 г., когато криптовалутата поскъпна до рекордните за онова време малко над 19 700 долара преди стойността ѝ да се срине с 30%. Някои инвеститори вече очакват нова драстична корекция.

Междувременно поддръжниците на биткойн посочват, че ръстовете на цената му от 2020 г. са различни, най-вече поради настоящите купувачи на криптовалутата. Преди три години ентусиазмът за дигитални валути беше задвижван от ритейн инвеститорите. Този път някои от основните институционални инвеститори също решиха да се включат на пазара.

През май Пол Тюдор Джоунс, милиардерът управител и основател на хедж фонда Tudor Investment Company, привлече вниманието на трейдърите с покупката си на биткойн. Джоунс всъщност стъпи на пазара за втори път. През 2017 г. неговият фонд купуваше и продаваше биткойн, като излезе от пазара в момент, в които цените на актива достигнаха рекордни стойности, предаде по-рано Bloomberg.

“Най-убедителният аргумент за притежанието на биткойн е задаващата се дигитализация на валутите навсякъде, ускорена от Covid-19”, заяви Джоунс.

Други значими събития за биткойн през 2020 г. са свързани с действията на познати брандове, които привлякоха интереса на индивидуалните инвеститори.

Paypal обяви, че ще позволи на потребителите си да купуват и продават биткойн на нейния сайт през октомври, следвайки компанията за плащания Square и платформата за търговия Robinhood, които навлязоха на пазара на криптовалути преди две години.  

След това, в началото на декември, Visa обедини усилията си с BlockFi, за да пусне кредитна карта, която възнаграждава клиентите с биткойн.

Нито един от тези фактори не гарантира, че ръстът в цената на биткойн не е балон и че няма да последва скорошно понижение. Зад всеки купувач, който твърди, че биткойн може да поскъпне до 100 хил. или 400 хил. долара има няколко други уважавани инвеститори, банкери и икономисти, които посочват, че криптовалутите не струват толкова.

Големите компании, които могат да си позволят да рискуват, може и да се насочват към криптовалути, но това все още е една от най-рисковите инвестиции. Дори Джоунс я определя като “велика спекулация”.

Още новини можете да прочетете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 3 години
единствения фундамент е хардуера на копачите и изгорения ток... това определя реалната цена... нагоре е спекула и балон, и надежда че ще развъжеш преди пирамидата да рухне! ... продавачи на надржда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Ако пиша статии за БМВ, пък все слагам картинки с Ауди, малко странно ще бъде?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дали някога ще се намери човек, който да обясни какъв фундамент стои зад биткойн?Зесега е нещо, което група хора са приели, че струва нещо. Чист балон. Луковиците на лалета на 21ви век. Ако утре доверието към него изчезне, става 0. Между другото - сектата на биткойнджиите по нищо не се отличава от сектата на златолюбителите, нито от сектата на апартаментаджиите, нито от други подобни 1 всички са убедени, че ще растат яко в бъдеще.Човешкия мозък така е устроен - купиш ли нещо, почваш да го хвалиш, защото човек не върви срещу избора си, т.е. себе си. Поведенческа психология.За съжаление много малко хора могат да се дистанцират и да направят логически издържан избор.Да не говорим пък и за овчето стадно поведение, за което допринесоха Робинхуд, революти и тн., които дадоха възможност на всеки суяк, чул за ххх фирма да купи и така да вдигне цената и, без значение, че 99% от тези нови инвеститори не знаят какво е Р/Е. Вече цените се водят от слухове и маркетинг, не от реална стойност.Абсолютно валидно и за биткойн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
и ние наверемето си платихме апартамента с лихвите от лайфчойс!... за това ли спорим? къде видя да твърдя че от пирамида и балон не може да се печели? само извъртете темата.... ясно ми е защо го правите... но елементарните типчета като юли мияча се подвеждат по вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
еми работя бе мияч.... не лежа на помощи. и тук споре е с тия хитреци... къде се набута тъъъпак като теб при мъжете? я дай неколко антиваксерски линка и бегай да миеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Имаш право, Инвесторът трябва да направи нещо и за читателите, които се интересуват само от илюстрациите. Не само да слагат по-достоверни картинки, но и да пуснат някои статии под формата на комикси. Като гледам интелектуалното ниво на повечето потребители в сайта, това ще им хареса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Ама пак ми прилича на златни монетки тази илюстрация на статията... Какво става с тази революционна, успешна, уникална крипто-валута, че все се преструва на злато?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 7
julian12
преди 3 години
АРК са доста добри:https://***.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6748777091568848896/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 6
cherney
преди 3 години
"ако мрежата не расте, цената му няма да расте!" Спирам дебата, щото няма смисъл. Весели празници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
* след като е неграмотен?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още