Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Безкрайни ли ще са количествените улеснения на ЕЦБ?

Според анализатори понижените перспективи за инфлацията предполагат поредно увеличение на програмата за покупки на облигации

Безкрайни ли ще са количествените улеснения на ЕЦБ?

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Очаква се Европейската централна банка да продължи да купува държавни облигации в обозримото бъдеще, след като намали собствените си прогнози за инфлацията до 2022 г.

Инфлацията може да бъде описана като общо увеличение на потребителските цени, а мандатът на ЕЦБ е да гарантира, че това движение  ще остане „под, но близо до 2%“. Тази задача беше малко затруднена вследствие на кризата с държавния дълг от 2011 г., а неотдавнашният шок от коронавируса допълнително отдалечи институцията от изпълнението и.

„Спешните покупки ще продължат за много дълго време“, каза Марко Вали, ръководител на макроизследванията в UniCredit,  цитиран от CNBC.

Още по темата

През март ЕЦБ обяви спешна програма за смекчаване на икономическото въздействие от коронавирусната криза. Оттогава централната банка купува държавни облигации при по-облекчени условия, за да подпомогне укрепването на еврозоната. В четвъртък ЕЦБ разшири тази програма с 600 милиарда евро до общо 1,35 трилиона евро (1,53 трилиона долара) и удължи продължителността й до юни 2021 г.

Вали заяви, че очаква тази дата за прекратяване да бъде отложена. Други анализатори също са на мнение, че ЕЦБ ще продължи да купува държавен дълг след юни 2021 г. "С прогнозата за инфлация дълбоко под 2% през 2022 г. не бива да се изключват повече парични стимули в бъдеще", казва Карстен Бжески, главният икономист в ING Германия.

Междувременно анализаторите от Bank of America също заявиха в бележка: „като цяло, ние смятаме, че ЕЦБ вероятно няма да се ограничи до днешния пакет. Най-късно през декември смятаме, че ще са необходими по-решителни действия от страна на ЕЦБ“.

Зад тази гледна точка стоят две основни причини: инфлационните очаквания са се влошили и нивото на ежедневните покупки е твърде високо в сравнение с общия размер на програмата.

Фредерик Дюкрое, старши икономист в Pictet Wealth Management, заяви, че ревизията надолу за инфлационните перспективи до 2022 г. „е най-ниската средносрочна прогноза за инфлацията от ЕЦБ,  откакто институцията започна да публикува тримесечните прогнози преди шест години (и) същата като през декември 2014 г. преди количествените улеснения да бъдат въведени“.

ЕЦБ започна да купува държавни облигации през 2015 г., след като кризата с държавния дълг предизвика икономически шок в региона. Този вид стимул беше спрян през 2018 г., тъй като инфлацията се приближи до мандата на банката, но беше рестартиран в края на 2019 г. след още разочароващи икономически данни.

Дюкроет каза също, че ако ЕЦБ продължи да купува държавни облигации по текущия курс - около 6 милиарда евро на ден, тя ще достигне лимита от 1,35 трилиона евро през февруари 2021 година.

„За да може ЕЦБ да поддържа стабилен темп на покупките от около 6 милиарда евро на ден до юни 2021 г., бихме очаквали решение за увеличаване на пакета с 500 милиарда евро до 1,85 трилиона евро, което да бъде взето през септември", каза той.

По статията работи: Радостина Ивчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
4
 
10
преди 3 месеца
Кошмарен сценарии е това да има безкрайни количествени улеснения и постоянни покупки на облигациии. Инфлацията нито е 1, 2 или 3%, Тя е над 8-10% за българите. Най нагло се лъже и се представят неверни данни за ръста на потребителските цени. Освен ако се работи с друг инфлационен индекс - някои казват, че това е core inflation индекс.
1
 
1
 
9
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
'' В четвъртък ЕЦБ разшири тази програма с 600 милиона евро до общо 1,35 трилиона евро (1,53 трилиона долара) и удължи продължителността й до юни 2021 г ''
Виждам, че още някои хора не са се научили да правят разлика между милиони и милиарди. Значи купуват с темп от 6 милиарда на ден, но се събрали и увеличили цялата програма с 600 милиона.
2
 
6
 
8
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Че колко са 1,35 трилиона евро?! Един тир с пари. Трябва да се поучат от Зимбабве. Печатницата не трябва да спира. И да напечатат авансово и за следващия сезонен грип. Иначе инфлацията все ще е "недостатъчна".
1
 
2
 
7
RSG до: Whitestar
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Дам, съгласен съм напълно. Парите при тази криза трябва да стигнат до тези които ще ги похарчат, за да се спре цикъла. Много се надявам при нас да не стигнат при тези които ще ги скатаят къде законно, къде не.
2
 
3
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Ако се цели повишаване на инфлацията е важен друг момент -- къде се разходват средствата? Това е много подвеждащо, защото по време на криза е важно пари да има там където има нужда от тях. Къде има риск от фалити и т.н.

Още от Начало
Фед ще осъществи втори за годината стрес тест на щатските банки