Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Начало

Най-скъпият жилищен пазар в света тласка младите извън закона

Космическите цени на недвижимите имоти в Хонконг карат някои жители да не се съобразяват с правилата

Най-скъпият жилищен пазар в света тласка младите извън закона

Снимка: Архив Ройтерс

Малка, но значителна на брой, група от млади хора живее в индустриални сгради, заменяйки комфорта и удобството за по-нисък наем. С изключение на някои дребни неудобства, като ръждива вода и временни прекъсвания на тока, налице е само една по-голяма спънка – подобни практики са незаконни, посочва Bloomberg.

За 32-годишния фотограф Уа Лий това е риск, който е готов да поеме. Въпреки че споделя сградата, в която живее, със склад за китайски билкови масла и кухня, правеща печено месо, той и съквартирантът му плащат месечен наем около 11 000 хонконгски долара (1400 щатски долара) – по-малко от половината на сумата, която биха дали за място в жилищна постройка в същата част на града.

Освен малка кухня и отделна бяна, апартаментът от приблизително 92 кв. м има и високи тавани и големи прозорци, които са необичайни за хонконгските стандарти.

„Наемите в днешно време са крайно неприемливи“, посочва Лий, който споделя, че няма начин да си позволи дом в жилищна сграда. За него има и друго преимущество, тъй като в индустриалната сграда може да съхранява оборудването си и да прави снимки заради по-голямото пространство.

Подобна практика е поредният начин жителите на Хонконг да се борят срещу най-високите цени за жилища в света, където средната цена за дом е с 19,4 пъти над средния годишен доход за Хонконг по данни на Demographia. В същото време високите цени на недвижимите имоти дадоха път и на т.нар. микроапартаменти и подобното на живот в общежитие съжителство в общи пространства. На този фон търсенето на места за живот, които са по-малки от две места за паркиране, нарасна значително през последната година.

И макар правителството да обсъжда 18 варианта за увеличаване на снабдяването с жилищна площ, в опит да ограничи цената на жилищата и да избегне социалните размирици, разрешаването на хора да живеят в индустриални сгради не е в списъка. Вместо това едно от предложенията е за строителство на жилищни сгради над терминал за контейнери до пристанището „Виктория“.

По данни на неправителствената организация Society for Community Organization близо 12 000 души са живели в индустриални сгради в Хонконг през 2016 г. Организацията не е обновявала данните си за последните години, но очакванията са броят да е намалял заради зачестилите проверки на властите.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Начало
„Проучване и добив на нефт и газ“ ще предложи с близо 10% по-голям дивидент