Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

До четвъртък акциите на "Алтерко" ще се търгуват с право на участие в увеличението

То е при емисионна цена от 3 лв. на акция

До четвъртък акциите на "Алтерко" ще се търгуват с право на участие в увеличението

Акциите на „Алтерко“ АД ще се търгуват с право на участие в увеличението на капитала до четвъртък, 1 октомври 2020 г., включително, изчисли „Българска фондова борса“, на база на съобщение по чл. 89т от ЗППЦК, направено от „Алтерко“.

Увеличението на капитала е при емисионна цена от 3 лв. на акция за максимум 3 млн. лв. акции, или 9 млн. лв. Минимумът за успех на увеличението е записването на 1 млн. акции за 3 млн. лв.

Пет права дават възможност за записване на 1 нова акция. Общо ще бъдат издадени 15 млн. права, колкото са сегашните акции на дружеството. При пълен успех на увеличението акциите ще достигнат 18 млн. броя.

Последната сделка с акции на „Алтерко“ е при цена от 3,92 лв. за акция от 10:10 ч. днес. При равни други условия цената на едно право би трябвало да е 0,92 лв., делено на 5, или 0,184 лв., показват теоретичните сметки. Така плащайки за 5 права и 3 лв. емисионна цена на акция, стойността на придобиване на новата акция ще е 3,92 лв. като текущата борсова цена.

Когато има много пасивни акционери, като в бившите приватизационни фондове, цената на правата често се понижава на аукциона за неизползваните права. „Алтерко“ е нова борсова компания с IPO от края на 2016 г., затова едва ли ще има същият феномен с пасивните акционери и техните права.

Предвижда се търговията с права да започне на 8 октомври и да продължи до 19 октомври 2020 г. На 23 октомври 2020 г. ще се проведе аукционът за неупражнените права. Предвижда се търговията с новите акции да започне около 8 декември 2020 г.

IPO-то през октомври 2016 г. беше при цена от 1,45 лв. за акция. Досега покъпването е със 184%, като се отчете текущата цена от 3,92 лв. и изплатените дивиденти от 0,21 лв.

Приходите от продажба на стоки на „Алтерко“ АД се увеличават повече от два пъти на годишна база до 14,243 млн. лева за полугодието на 2020 г. Те са от продажбата на устройства Shelly и MyKi, които са основният бизнес на дружеството.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX записа втория си най-голям спад през октомври