Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Градус“ е закупило стоки за 26,6 млн. лв. от фирмата на Илчовски през 2017 г.

В същото време продажбите на слънчоглед към ЕТ Светослав Илчовски са в размер на 1,962 млн.лв, обяви старозагорският производител

„Градус“ е закупило стоки за 26,6 млн. лв. от фирмата на Илчовски през 2017 г.

Снимка: Pixabay

През 2017 г. „Градус“ е закупило от фирмата на Светослав Илчовски стоки на стойност 26,6 млн. лв., обяви дружеството чрез борсовия оператор. То е реализирало приходи от продажба на стоки (зърно) в размер на 90,4 млн. лв. през 2017 г., а продажбите на слънчоглед към ЕТ Светослав Илчовски са в размер на 1, 962 млн.лв

Публикуваните данни са в отговор на твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, отправени на 7 май пред комисията, проверяваща управлението на държавните компании и разходването на средства през последните 10 години. Твърденията на бизнесмена бяха за сделки през 2017 г., направени с цел изкуствено завишаване на приходите на „Градус“ преди листването ѝ на Българската фондова борса в средата на 2018 г.

Общите приходи от продажба на зърно на „Градус“ през 2017 г. са в размер на 90,4 млн. лв. „Градус“ посочва, че сделките със слънчоглед са приблизително 67% от продажбите на зърнени култури на „Градус-3“ АД за 2017 г., а продажбите на слънчоглед към ЕТ Светослав Илчовски са в размер на 1,96 млн.лв.

„Градус“ е вписано в Търговския регистър към Агенцията по вписванията на 28.11.2017 г. Затова и одитираният консолидиран годишен финансов отчет, посочен в проспекта на дружеството, е за много кратък период между 28.11.- 31.12.2017 г ., в които дружеството отчита приходи в размер на 18,3 млн. лв.

За целите на публичното предлагане дружеството публикува в проспекта си неодитиран проформа отчет за всеобхватния доход, изготвен с цел да покаже какъв би бил финансовия резултат на „Градус” АД, ако компанията беше учредена на 01.01.2017 г. и притежаваше същия брой дялове/акции от „Градус-1”  ЕООД, „Градус-3” АД, „Милениум 2000” ЕООД, „Градус-98” АД, „Жюлив” ЕООД и „Лора-2004” ЕООД, какъвто притежава към 31.12.2017 г.

Въпреки че е изготвен единствено с илюстративна цел, отчетът показва приходи в размер на 214,4 млн. лв. За сравнение - консолидираният отчет към края на четвъртото тримесечие на 2018 г. показва приходи от продажби в размер на 144,3 млн. лв. В публикуваните от "Градус" данни за приходите от продажба на зърно също се забелязва голяма разлика - с около 70 млн. лв. през 2017 г. и през следващите няколко години. (бел.ред. - табл.1 по-горе). Тази разлика в приходите прави впечатление. „Бизнесът със зърно е динамичен и се влияе от реколта, световни цени, качество и т.н. и затова сравнението между годините е трудно", коментира пред „Капитал" членът на Съвета на директорите на публичното дружество Георги Бабев.

Нетната печалба за 2017 г. е в размер на 39,8 млн. лв., а към края на 2018 г. одобрения от КФН отчет на вече публичното дружество показва печалба в размер на 14,7 млн. лв.

Евентуално подаване на отчети с невярно съдържание би могло да представлява манипулация на пазара. Комисията за финансов надзор, която регулира капиталовия пазар, се самосезира и обеща да извърши проверка. 

Градус АД

За периода, през който дружеството е публично, от 2018 г. до настоящия момент, не са установени нарушения на законодателството, което се отнася до дейността на публичните дружества, твърдят от КФН. От регулатора обясниха, че извършваната дейност от „Градус“ АД и неговите дъщерни компании до придобиване на публичен статут не подлежи на надзор от комисията.

„Градус“ обяви, че до началото на седмицата спадът на цената на акциите на дружеството през последните дни е ощетил инвеститорите с 24,36 млн. лева. Те нарекоха твърденията откровени манипулации, а сигналите предстои да бъдат проверени и от прокуратурата.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX започна седмицата с ръст от 1,08%