IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетната печалба на „Спиди“ скочи близо 2 пъти

Дружеството очаква одобрение от Комисията за защита на конкуренцията за придобиване на по-малкия си конкурент „Рапидо“

16:16 | 31.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: &quot;Спиди&quot; АД</em></p>

Снимка: "Спиди" АД

Нетната печалба на „Спиди“ АД е нараснала близо 2 пъти до 5,8 млн. лв. през второто тримесечие на тази година. Това става ясно от консолидирания отчет на дружеството, разпространен чрез сайта на Българска фондова борса.

Куриерската компания отчита нетни приходи от продажби за периода април-юни в размер на 80,7 млн. лв., което е ръст от 5% спрямо същия период на миналата година. В същото време разходите по икономическите елементи се повишават с по-малко от 1% до 73,8 млн. лв. 

От началото на годината „Спиди“ АД възстановява темповете си на растеж след забавяне на ръстовете в края на 2017 г. и реализира увеличение от 12,4% на общите си неконсолидирани приходи от дейността на годишна база. През периода продължава да се развива бързо регионалният пазар с услугата Speedy Balkans, който е с главен принос за ръста от близо 36% на приходите от международни услуги спрямо предходната година на неконсолидирана база.

Основен дял заемат пратките от и до Румъния, но след успешното начало през миналата година, пратките до Гърция също нарастват с високи темпове. „Спиди“ АД придоби правата за франчайз на DPD мрежата за територията на Гърция. Дейността ще се осъществява чрез дъщерното дружество "Геопост България" чрез регистрирания в град Солун клон.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
„На консолидирана база увеличението на общите приходи е значително по-ниско – с 5% на годишна база, поради реализирания спад на приходите в Румъния от 10%“, се посочва в доклада за дейността на „Спиди“ АД.

От ръководството на дружеството поясняват, че както и при последното тримесечие на 2017 г., това се дължи основно на прекратяването на договорите с клиенти, които компанията е обслужвала при незадоволителна рентабилност, включително на най-големия контрагент. В по-малка степен намалението се дължи на увеличените цени и на извършената в края на миналата година подмяна на оперативната софтуерна система на дружеството. През второто тримесечие обаче дейността в Румъния възстанови нивата от предходната година.

„Спиди“ АД е в процес на преговори за придобиването на 100% от капитала на „Рапидо Експрес енд Лоджистикс“ ООД, като сделката е предмет на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията. Придобиването ще увеличи пазарния дял на дружеството и ще му даде възможност да засили позициите си по предоставяне на услуги на онлайн търговци. 

От началото на годината акциите на „Спиди“ АД поевтиняват с 3%. 

Свързани компании:

Спиди АД(SPDY)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още