IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на търговията в Китай продължава и през май

Той е подкрепен от силното глобално търсене

22:00 | 07.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Износът на Китай е продължил да расте през май, макар и с по-бавен темп от предходния месец, стимулиран от силното глобално търсене в момент, когато все повече икономики в света се отварят. Вносът е нараснал рязко, подкрепен от растящите цени на суровините, пише Bloomberg.

Износът се е увеличил с близо 28% в доларово изражение през май спрямо година по-рано, съобщи митническата администрация в понеделник. Това е по-слаб ръст от прогнозите и под темпа през април, но все пак е доста над нивата на ръста в исторически план. Вносът е скочил с 51,1%, което е най-бързият темп от март 2010 г., с което търговският излишък за месеца е достигнал 45,5 млрд. долара. Китай Китай

Търсенето от чужбина на китайски стоки е останало силно на фона на излизането на икономики от Великобритания и САЩ от месеците на блокада. Износът към нововъзникващи пазари като Индия и Югоизточна Азия, които регистрират ръст на случаите на COVID-19, също се е увеличил. Износът към Южна Корея, смятан за предвестник на тенденциите в световната търговия, е отбелязал най-бързия си ръст от 1988 г. насам през май, което е признак, че глобалното възстановяване се засилва.

„Цифрите все още са относително стабилни“, коментира в интервю за Bloomberg TV Джонатан Кавенаг, старши пазарен стратег в компанията Informa Global Markets. „Знаем, че глобалното търсене продължава да се възстановява и че тенденцията вероятно ще продължи до края на второто тримесечие и през третото тримесечие, тъй като големите развити икономики се отварят“, допълва той.

Износът към САЩ е станал по-умерен, въпреки че все пак е нараснал стабилно с около 21%, а доставките към ЕС са се забавили до ръст от 13%. Покупките от индийски компании са скочили с над сто процента за втори пореден месец.

Промяна има и в категориите, които стимулират ръста на износа. Продажбите на домакински уреди и осветление са скочили, докато при текстила, включващ маски и защитно облекло, има понижение от над 41%. Тези промени „изглежда съответстват на нашето мнение, че засилването на износа на продукти, които не са свързани с COVID, компенсира отслабващия износ на продукти, свързани с COVID, на фона на продължаващата глобална ваксинация“, отбелязват икономисти от Goldman Sachs Group.

Износът на Китай ще продължи добрата си инерция през първото полугодие на тази година, заяви миналата седмица говорителят на министерството на търговията Гао Фън.

По-високите цени на суровините и ниската база от миналата година са продължили да тласкат износа нагоре. Силното възстановяване на икономиката от пандемията стимулира търсенето на суровини, което също води до повишаването на цените им. Вносът на желязна руда и концентрат е скочил с 85,5% от гледна точка на стойността през първите пет месеца на годината, но само с 6% по обем. Вносът на медна руда и концентрат е нагоре с 54,5% по стойност, но само с 6,4% по обем.

Рекордните цени тласкат нагоре разходите на компаниите. Правителството засили през последно време кампанията си за укротяване на цените и намаляване на инфлационния натиск.

Данните може да са изкривени от по-малкото работни дни през май заради петдневните празници около Деня на труда. Едно от най-оживените пристанища в Китай също отчете нарушаване на дейността от края на май заради ръст на случаите на COVID-19, което може да е повлияло на данните.

„Износът изненада малко неприятно, може би заради случаите на COVID в провинция Гуандун, което забави оборота на пристанищата в Шънджън и Гуанджоу“, отбелязва Джан Джъвей, главен икономист в компанията Pinpoint Asset Management. „Рискът от нарушаване на снабдителните вериги расте“, а цените на износните стоки и на разходите за превозване на товари вероятно ще нараснат още, тъй като Гуандун играе много важна роля в глобалната снабдителна верига, допълва той.

Цените на фабричните стоки в Китай вероятно са нараснали с 8,5% на годишна база през май, показва средната прогноза преди обявяването на данните в сряда. Това би бил най-бързият ръст от 2008 г. насам и също помага за повишаването на експортните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още