Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Централната банка на Индонезия вдигна лихвите в опит да защити валутата си

От началото на годината рупията се е обезценила с над 8% спрямо щатския долар, тъй като инвеститорите бягат от развиващите се пазари

Централната банка на Индонезия вдигна лихвите в опит да защити валутата си

Снимка: Архив Ройтерс

Индонезийската централна банка направи нов опит да ограничи разпродажбите на рупията, но анализаторите смятат, че валутата ще остане под натиск в близките месеци на фона на повишаващата се доходност по американските държавни ценни книжа и напрежението на търговския фронт в световен мащаб, съобщава Ройтерс.

Централната банка на азиатската страна повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 5,75%. С последното увеличение общият ръст на лихвените проценти от началото на годината е 1,5 процентни пункта. Централната банка на най-голямата икономика в Югоизточна Азия е една от най-агресивните в региона. 

Още по темата

Рупията поскъпна леко спрямо долара в петък, като един долар се разменяше за около 14,890 рупии в сравнение с ниво от 14,912 рупии през предходния ден. От началото на годината рупията се е обезценила с над 8% спрямо щатския долар, тъй като инвеститорите бягат от развиващите се пазари, считани за уязвими в настоящия момент.

„Повишението на основната лихва има за цел да укрепи стабилността на нашата икономика и особено на рупията“, коментира Пери Уорджийо, управител на Индонезийската централна банка. Той обясни още, че защитата на рупията е от решаващо значение за ограничаване на дефицита по текущата сметка. Именно дефицитът по текущата сметка на страната е посочван като основна причина от много инвеститори за пренасочване на средствата си извън Индонезия.

В допълнение към повишаването на лихвените проценти централната банка използва и валутните си резерви, като чуждестранните ѝ парични резерви са се понижи до 117,9 млрд. долара през август – най-ниското ниво от януари 2017 г.

Пери Уорджийо подчерта, че резервите на Индонезия остават „достатъчно“, за да защитят отново валутата, ако е необходимо.

Някои анализатори заявиха, че натискът за обезценяване на рупията не е приключил и централната банка ще трябва отново да повиши лихвените проценти през следващите месеци.

"Смятаме, че комбинацията от нарастващата доходност по американските държавни облигации и засилването на търговската война между САЩ и Китай ще задържи рупията под натиск. Очакваме още две увеличения на лихвите преди края на годината", коментира Гарет Лийдър от Capital Economics.

По-високата доходност на облигациите прави САЩ по-привлекателна инвестиционна дестинация в сравнение с Индонезия, а износът на югоизточноазиатската страна може да пострада, ако световната търговия се забави в резултат на напрежението между САЩ и Китай.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фабриките в Европа се връщат към растеж, но продължават с мащабните съкращения