IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг на Великобритания премина рекордните 2 трлн. паунда

Това е най-голямата дългова тежест от началото на 60-те години

13:57 | 21.08.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Риши Сунак, финансов минисър на Великобритания. Снимка:Chris J. Ratcliffe/Bloomberg</p>

Риши Сунак, финансов минисър на Великобритания. Снимка:Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Държавният дълг на Великобритания премина за пръв път прага от 2 трилиона паунда (2,6 трилиона долара). Това ще постави началото на дебата за финансирането от страна на властите на безпрецедентната подкрепа за икономика срещу влиянието на коронавируса.

Това означава, че размерът на британския дълг сега надхвърля 100% от БВП на страната, което е най-голямата дългова тежест от началото на 60-те години, съобщиха в петък от Службата за национална статистика, цитирани от Bloomberg. в в

Данните ще добавят към натиска върху финансовият министър Риши Сунак относно дейността му по обслужването на дълга. Малцина обаче призовават за незабавни действия. Разходите за обслужване на дълга са рекордно ниски, а икономистите предупреждават, че изтеглянето на фискалната подкрепа преждевременно може да предизвика криза на безработицата и да „убие“ възстановяването.

Цифрите отразяват загубата на данъчни приходи, след като блокадата, наложена през март, изпрати икономиката в рекордна рецесия, както и огромните разходи за държавни в подкрепа на  бизнеса и работните места на фона на пандемията.

През юли бюджетният дефицит на Обединеното кралство възлиза на 26,7 милиарда паунда, като заемите през първите четири месеца на фискалната година са 150,5 милиарда паунда. Това е близо до дефицита от 158,3 милиарда паунда, регистриран през годината след световната финансова криза.

Но въпреки че Сунак изключи възвръщането на строгите мерки на предшественика си Джордж Осбърн, той призна, че държавните финанси ще трябва да бъдат поставени на устойчива основа в средносрочен план.

През миналата седмица, след публикуването на данни, показващи, че икономиката на  страната се е свила с рекордните 20,4% през второто тримесечие, той предупреди за предстоящи „трудни решения“ - намек, че лицата с по-високи доходи могат да се сблъскат с увеличаване на данъците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Споко, Шотландия не си е казала думата......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още