IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енрия от ЕЦБ: Защитата срещу климатичните рискове е в полза на банките

Зеленият преход на икономиката е възможност за заемодателите да увеличат печалбата си, смята ръководителят на Надзорния съвет на Европейската централна банка

14:11 | 29.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските банки могат да спечелят почти 6 млрд. евро годишно от финансирането на прехода към по-устойчива икономика. Такова мнение изрази представител на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Bloomberg.

"Решенията по баланса на банките, които те ще направят по отношение на зелени и незелени активи, ще повлияят значително на печалбата им", каза председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия.

Той предупреди, че потребителите и инвеститорите ще се отдръпнат от банките, ако видят, че подходът им към климатичните промени и предизвикателствата на околната среда е различен.

Европейският регулатор насърчава банките да се подготвят за загуби, които биха могли да понесат заради резките климатични промени или заради възможния фалит на компании, замърсяващи околната среда, докато правителствата се опитват да направят икономиката с нулев въглероден отпечатък.

Според Енрия този преход е възможност за заемодателите да увеличат печалбата си.

"Възможността за допълнителни приходи за вписани европейски банки е базирана на сумата от 2,3 трилиона долара годишно финансиране, която ще е необходима от световните банки за зеления преход", обясни Енрия, цитирайки изчисления за нужното финансиране.

Миналата година ЕЦБ даде "сравнително голям брой" препоръки към банките за това как могат да отговорят на изискванията на регулатор аотносно управлението на климатичните рискове. ЕЦБ постепенно "ще увеличи надзорния натиск върху тези банки, които изостават от най-добрите практики в сектора", заяви Енрия.

Това е поредното изказване на представител на централната банка, който изтъква колко е важно финансовите институции да бъдат подготвени за потенциалните щети от климатичните промени.

Климатичните промени могат да повлияят на кредиторите чрез физически събития, като наводнения, които унищожават сгради, включени в дадена ипотека.

Затова и ЕЦБ може да започне да включва рисковете от климатичните промени в рамката за определяне на капиталовите изисквания на банките - ход, който би наказал финансовите институции за липсата на подготовка за преминаването към чиста енергия и за загубите, предизвикани от резките климатични промени. Очакванията са дискусиите по темата да започнат във втората половина на 2022 г., когато вече са получени резултатите и обобщенията от продължаващите стрес тестове на банките, свързани с климата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още