IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС обмисля сериозно отказа от монетите от 1 и 2 евроцента

65 млрд. малки евроцентове може да идат в историята

16:37 | 29.09.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Монета от два евроцента, отсечена от банката на Малта. <em>Снимка:&nbsp;Yorgos Karahalis/Bloomberg</em></p>

Монета от два евроцента, отсечена от банката на Малта. Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Монетите от един и два евроцента вероятно ще останат в редовно обращение в ЕС поне още няколко години. Базираната в Брюксел Европейска комисия обяви, че ще представи законодателно предложение за премахване на микропарите в целия ЕС най-рано в края на 2021 г. Дотогава комисията смята първо да оцени употребата и последиците от премахването, предава германската икономическа телевизия N-TV.

EK повдигна темата за първи път по-рано тази година. През януари тя призова за общи правила за закръгляване в търговията и обяви консултации с държавите членки. По това време обаче тя не обяви стремежа си да премахне най-малките монети, дори това да спести разходи за транспорт и производство на монетите и усилията, свързани с преброяването.

В Германия представители на ХДС, СПД и Зелените се обявиха за премахването, докато левицата и либералните партии се противопоставиха. В началото на годината членът на Борда на директорите на Бундесбанк Йоханес Берман изрази скептицизъм относно идеята. Според логиката на спестяването малките монети са част от голямата монета, казва Берман. „Дори днес има достатъчно хора, които трябва да разчитат и да обръщат внимание на всеки цент.“ По думите му малките монети изразяват признателност за икономичността.

В някои страни от ЕС потребителите вече са лишени от малките монети – във Финландия, Холандия, Белгия и Ирландия. Към тях през 2018 г. се присъедини и Италия. Подобен ход би спестил производствените разходи за монетите от един и два цента и усилията, свързани с преброяването и транспортирането им. Освен това годишни проучвания сред гражданите от еврозоната също са показали, че „днес няма мнозинство, което да поддържа тези две монети“, се казва в доклад на ЕК.  

Според Европейската централна банка (ЕЦБ) до края на миналата година в обращение в еврозоната са пуснати около 36,7 милиарда монети от един цент и около 28,2 милиарда монети от два цента. Те съставляват почти половината от всички евромонети в обращение. Според Федералното министерство на финансите на Германия производството на монетата от един цент е по-скъпо от нейната номинална стойност.

Проучване на ЕС от 2017 г. показа, че по-голямата част от гражданите от страните от еврозоната са за премахването на монетите от един и два цента. Малките пари дразнят мнозина, защото пълнят портфейлите и удължават времето за плащането на каса. За разлика от тях търговците на дребно често разчитат на цени малко под пълните суми в евро, защото се надяват, че това ще има психологически ефект при купуването. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
nobel
преди 3 години
Този път ние го познаваме много добре. Минали сме през такъв период. По едно време бяхме премахнали стотинките въобще и най-дребната ни монета беше от 1 лев, с която никога не е можело да се купи нещо, защото кафето струваше 250 лева чашката. А най-дребната използваема парична единица беше банкнотата от 100 лева. Така че - дерзайте господа европейци. Там където отивате ние оттам се връщаме. Продължавайте в същата посока и рано или късно ще стигнете и до социализЪма. Вече повторихте много от нашите грешки в миналото и по всичко личи, че се опасявате да не пропуснете някоя. Давайте смело напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Нали няма инфлация ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още