Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Еврото е напът към най-големия месечен спад от средата на 2019 г.

Неволите за еврото се увеличиха на фона на колебливата европейска програма за ваксинация

Еврото е напът към най-големия месечен спад от средата на 2019 г.

Снимка: Bloomberg

Еврото поевтиня под 1,18 долара, като перспективата за по-строги ограничения заради коронавируса във Франция и Германия натежа върху краткосрочната прогноза за европейската икономика, съобщи Ройтерс.

Еврото отстъпва с 0,09% до 1,1782 долара към 15:54 часа българско време, като по-рано днес се понижи до 1,1774 долара. Нивото му се приближава до най-ниското равнище спрямо долара от четири месеца и половина, достигнато миналата седмица.

На месечна база еврото поевтинява с 2,3%, което е най-големият спад от юли 2019 г.

Усложняващите се валутни проблеми идват от нарастващите разлики в доходността по германските и американските облигации. Спредът между 10-годишният дълг се увеличи до 200 базисни пункта от 150 базисни пункта в началото на годината.

„С две думи, американската икономика е много по-силна и изпреварва в имунизационната игра европейската и японската и това в крайна сметка ще нормализира политиката на Федералния резерв години преди това да може да направи ЕЦБ или Японската централна банка“, каза Мариос Хаджикирякос, брокер в  XM.

Неволите за еврото се увеличиха, тъй като колебливата европейска програма за ваксинация се изправи пред вълна от нови случаи на коронавирус.

„Вниманието ще остане фокусирано върху ситуацията с вируса в Европа и това дали блокирането може да забави нарастването на броя на случаите, както и дали бавният темп на ваксинациите най-накрая ще набере скорост“, казват икономистите от ING.

Срещу кошницата от валути доларът се задържа на ниво от 92,810 пункта, малко под ноемврийския връх от 92,92 пункта, достигнат миналата седмица.

Данните показват, че тенденцията към поскъпване на долара остава. Хедж фондовете намаляват късите си доларови позиции до най-ниските си нива от юни 2020 г., като същевременно увеличават своите мечи залози за йената.

Стабилизирането на фондовите пазари предложи известна подкрепа за йената, но падащата доходност на облигациите и очакванията за глобален икономически скок възродиха късите позиции. Йената е сред най-слабо представящите се валути досега през това тримесечие.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
0
 
1
преди 3 месеца
С две думи, американската икономика е много по-силна и изпреварва в имунизационната игра европейската и японската и това в крайна сметка ще нормализира политиката на Федералния резерв години преди това да може да направи ЕЦБ или Японската централна банка,Мамка му и мечка...

Още от Новини
И еврозоната излезе от рецесията