Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Глобалните пазари на облигации вече бият една и съща камбана

Обемите на търговия с държавни облигации бяха двойно по-високи от обичайните по време на азиатската сесия

Глобалните пазари на облигации вече бият една и съща камбана

Снимка: Архив Ройтерс

Където и да се погледне на развитите пазари, доходността по държавните облигации е най-ниските си нива през последните години, тъй като трейдърите увеличават залозите си, че централните банки ще преминават към разхлабващи парични политики, пише в свой анализ Bloomberg.

Доходността по облигациите в Австралия и Нова Зеландия спадна до рекордно ниски нива, след като и внимателно наблюдаваната крива на доходността в САЩ се обърна в петък. Това се случи, тъй като инвеститорите залагат, че Федералният резерв ще намали лихвите. Обемите на търговия с държавни облигации бяха двойно по-високи от обичайните по време на азиатската сесия, като доходността по десетгодишните японски облигации се понижи до най-ниското си ниво от 2016 г.

„Пазарите на облигации в целия свят, заедно с централните банки, ни казват, че се очаква забавяне на растежа“, коментира Джефри Хали, страши пазарен анализатор в сингапурската компания Oanda. Според него някои части на света ще бъдат по-добре подготвени от други, за да се справят с това, което предстои. Хали даде пример с това, че САЩ могат поне да намалят лихвените проценти и да използват парични инструменти за намеса на пазарите, докато за Европа и Япония нещата могат да се влошат.

В края на миналата седмица доходността по десетгодишните американски облигации се понижи под тази на тримесечните за първи път от 2007 г. насам, след като последните данни показаха продължаваща икономическа слабост в САЩ, Франция и Германия.

Пазарите дори оценяват на около 90% шанса Федералният резерв да намали лихвените проценти с 25 базисни пункта до декември, което да бъде последвано от ново понижение през септември 2020 г. Това се случва, след като само преди по-малко от седмица от централната банка на САЩ дадоха сигнал, че не предвиждат повишения на лихвите през тази година.

„Трудно е да се види силен инфлационен натиск в икономиката“, заяви управителят на Фед за Чикаго Чарлз Еванс, добавайки, че централната банка ще следи много внимателно данните.

Доходността по десетгодишните държавни облигации се понижи с 10 базисни пункта в петък до 2,44%. 

„Данните в световен мащаб се влошават“, коментира Тано Пелоси, портфолио мениджър в Antares Capital. Според него много е малка вероятността Фед отново да повиши лихвите в близко време.

Доходността по десетгодишните облигации на Австралия падна с пет базисни точки до 1,78%. Доходността по новозеландските ценни книжа се понижи с 8 базисни точки до 1,899% - най-ниското ниво, откакто Bloomberg събира данни от 1985 г. В Япония доходността по облигациите е надолу с една базисна точка до -0,090%. Доходността на германския дълг падна под нулата за първи път от 2016 г. в петък.

Доходността по австралийските облигации се повиши, след като управителят на централната банка Филип Лоу се завърна към неутрална позиция миналия месец след очаквания за повишения на лихвите. Местната крива на доходността обаче се стеснява още повече, като разликата в доходността между три- и десетгодишните облигации намалява с две безисни точки до 38 пункта.

Според Goldman Sachs Group Австралийската централна банка може да премине в цикъл на понижение на лихвите, ако данните се влошат още.

„Ако се запази сегашната тенденция, това означава вероятна рецесия в САЩ през следващите 6 до 24 мецеса“, смята Уин Тин, глобален директор Валутна стратегия в Brown Brothers Harriman & Co. Според него това няма да е благоприятно за риска и активите на развиващите се пазари, които са под натиск през тази седмица.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Кьоре е скептичен за свиването на „наказателните лихви“ за банките