IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия беше ревизирана надолу до 1,5% през февруари

Цената на енергията в Германия е нараснала с 2,9%

11:16 | 14.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в Германия се е ускорила до 1,5% през февруари 2019 г. на годишна база от 11-месечното дъно от 1,4%, достигнато през предходния месец. Данните обаче остават под първоначалната оценка за 1,6%, съобщава tradingeconomics.com.

Цените на енергията и на храните са нараснали по-бързо от първите оценки, докато при услугите се наблюдава задържане на досегашните нива. На месечна база индексът на потребителските цени е нараснал с 0,4% през февруари, което също е преразглеждане в посока надолу спрямо първото четене на данните за 0,5%.

Цените на енергията в Германия са нараснали с 2,9% спрямо февруари миналата година, а цените на храните и услугите са се увеличили с по 1,4%.

Хармонизираният индекс на потребителските цени в най-голямата икономика в Европа се запазва на досегашните си нива от съответно 0,5% на месечна база и 1,7% на годишна. 

По-рано този месец стана ясно, че заводските поръчки в Германия са отчели неочакван спад през януари, увеличавайки доказателствата, че най-голямата икономика в Европа продължава да губи инерция в началото на годината. 

Поръчките са намалели с 2,6% на месечна база - най-големият им спад от средата на миналата година според предварителните данни на Федералната статистическа служба. В същото време очакванията бяха за ръст с 0,5%. През януари спадът се дължи на слабото търсене на инвестиционни стоки, особено извън еврозоната. Вътрешните поръчки също са били по-малко.

Германското правителство преразгледа прогнозите си за растеж на най-голямата икономика в Европа през 2019 г. до 0,8%. Това е второ поред снижаване на прогнозите за по-малко от два месеца. Отслабващата световна икономика, рисковете от ескалиране на търговския конфликт и политическите рискове в Европа като Brexit и финансовата ситуация в Италия са сред причините за забавянето на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още