IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания ще увеличи с 2,25% заплатите на чиновниците през 2019 г.

Правителството вече оповести, че в петък ще одобри с декрет увеличение от 22,3 процента на минималната заплата за всички професии

16:52 | 18.12.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви днес, че ще одобри с постановление в петък увеличение с 2,25 процента на заплатите на чиновниците от 2019 година, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Това повишение е обещано от предишното правителство и ще стане факт на извънредно заседание на министерския съвет на 21 декември в Барселона.

"На 21 декември на заседанието на правителството в Барселона ще одобрим увеличението от 2,25 процента на заплатата на чиновниците от 2019 година", заяви Педро Санчес в изказване пред Сената (горната камара на испанския парламент, бел.ред.).

Според синдикатите това увеличение ще се отнася за всички служители от държавната администрация (централна, регионална и местна), общо около 2,5 милиона души. От това увеличение ще се възползват и силите на реда.

Към фиксираните 2,5 процента "би могло да се добави друго променливо увеличение от 0,25 процента, свързано с движението на брутния вътрешен продукт (БВП), както и още едни 0,25 процента, идващи от допълнителни фондове", добави испанският премиер, без да даде повече подробности.

Мадрид очаква увеличение от 2,3 процента на БВП през 2019 година, докато Испанската централна банка и Международният валутен фонд (МВФ) залагат на 2,2 процента.

Приемайки този декрет, Педро Санчес се съобразява с постигнатото споразумение между синдикалните организации и предишното консервативно правителство на Мариано Рахой. То предвиждаше това увеличение от 2,25 процента за 2019 година.

Правителството вече оповести, че в петък ще одобри с декрет увеличение от 22,3 процента на минималната заплата за всички професии. Това може да е най-значимото увеличение от 1977 година. Петъчното заседание на испанското правителство се очаква с голям интерес, тъй като е организирано в Каталуния, която е в сериозна политическа криза след опита за отделяне на областта от Испания през 2017 година.

Педро Санчес иска да покаже, че е премиер на всички испанци. Той вече проведе заседание на правителството в Севиля, столицата на областта Андалусия. Каталунските сепаратисти възприемат идването на премиера в каталунската столица като "провокация" и се очакват големи демонстрации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още