IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът на Airbnb извън САЩ и Китай е донесъл печалба от над 46 млн. долара

Данните за рентабилността на компанията са следени внимателно преди очакваото й IPO догодина

22:58 | 22.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнесът на Airbnb извън САЩ и Китай е донесъл нетна печалба от 46,47 млн. долара през 2018 г. в сравнение със загуба от 97,22 млн. долара предходната година, сочат отчети на компанията, внесени в Дъблин, Ирландия, и оповестени днес.

Airbnb International Unlimited Company се намира в Ирландия и е подразделение на Airbnb Inc., което е изцяло негова собственост. Данните се оповестяват публично за първи път след промяна на ирландския Закон за компаниите.

Приходите, които идват само от събираните от Airbnb такси и не включват общите приходи на собствениците на имоти, са достигнали близо 2,42 млрд. долара през 2018 г., което е ръст с над 35% за международния бизнес без САЩ и Китай.

Ройтерс съобщи преди време, че приходите на Airbnb Inc. за цялата 2017 г. са надхвърлили 2,5 млрд. долара, което е повишение с над 50 на сто спрямо 2016 г. Компанията информира, че печалбата й преди лихви, данъци и амортизации е положителна за 2017 и 2018 г. Тя не разкрива приходите за миналата година.

Според отчета от миналия месец оперативната загуба на Airbnb е нараснала над два пъти през първото тримесечие на тази година до 306 млн. долара на годишна основа заради рязкото увеличаване на инвестициите в маркетинга.

Компанията обяви, че ще излезе на борсата през 2020 г. и рентабилността й е следена внимателно, тъй като много първични публични предлагания на компании, генериращи загуби, се оказаха голям провал.

В интервю за New York Times по-рано този месец главният изпълнителен директор на Airbnb Браян Чески заяви, че компанията е набрала 3,2 млрд. долара от инвеститори и разполага с повече пари в банката, отколкото е набрала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още