IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Льоб настоява Sony да отдели бизнеса си с чипове

Инвеститорът разкри, че притежава дял за 1,5 млрд. долара в компанията

17:15 | 14.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Даниел Льоб. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Даниел Льоб. Снимка: Архив Ройтерс

Инвеститорът активист Даниел Льоб разкри, че притежава дял за 1,5 млрд. долара от Sony и настоява компанията да направи големи промени, включително да отдели бизнеса си за чипове и да го листне на борсата в Япония, пише Bloomberg.

Цената на акциите на Sony се повиши с 3,1%м след като компанията на Льоб Third Point публикува писмо и презентация от 102 страници, настоявайки за промени в японския гинант. Сред исканията е продажбата на застрахователния бизнес и дяловете в компании като Spotify Technology. Ако Sony отдели бизнеса си с чипове и разработи дългосрочна визия за него, новата независима компания може да достигне 35 млрд. долара стойност за пет години, твърди базираният в Ню Йорк хедж фонд.

“Вярваме, че отделянето на Sony Technologies ще донесе големи предимства, които ще отключат дългосрочна полза”, посочват от Third Point.

Говорителят на Sony Такаши Аида е отказал да коментира, но твърди, че мениджмънтът приема “сериозно” конструктивните предложения.

Sony е лидер в графичните сензори, използвани в смартфоните и дигиталните камери. Бизнесът ѝ с чипове генерира 144 млрд. йени (1,3 млрд. долара) оперативна печалба и 879 млрд. йени приходи през последната фискална година. Това е колко Analog Devices и Advanced Micro Devices - две компании с пазарна оценка от над 30 млрд. долара.

Но някои анализатори поставят под въпрос предложението, твърдейки, че звеното за чиповете е по-добре да бъде част от по-голямата група. Въпреки забавянето на глобалните продажби на чипове, подразделението запази ръста на печалбата си, тъй като новите модели телефони предлагат по повече камери.

“Не съм сигурен дали отделяне наистина би увеличило стойността”, коментира Хидеки Ясуда, анализатор на Ace Research Institute. “Индустрията за чипове е особено волатилна и изисква непрестанни, огромни инвестиции. Това се случва по-лесно, ко се прави като част от по-голямата група на Sony”.

Главният изпълнителен директор на Sony Кеничиро Йошида не е показвал интерес към отделянето на бизнеса с чипове. Миналия месец той подчерта ангажимента си към него, като увеличи инвестициите в графични сензори до около 700 млрд. йени за трите години, завършващи през март 2021 г. Освен това разкри план за нов дизайн на чипове с изкуствен интелект.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още