IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Just Eat Takeaway.com отчете 79% скок на поръчките през първото тримесечие

Компанията има силен старт на новата година

10:15 | 13.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Компанията за доставки на храна Just Eat Takeaway.com обяви, че поръчките й са скочили със 79% до 200 млн. през първото тримесечие спрямо 112 млн. година по-рано, предава Ройтерс. 

Още в годишния си отчет през март базираната в Амстердам Takeaway подсказа, че очаква над 42% ръст на поръчките за първото тримесечие. 

"Началото на 2021 г. беше много силно", заяви главният изпълнителен директор Итсе Гроен. 

Търсенето на услуги за доставки на храна преживя бум по време на пандемията, след като правителствата по света наредиха ресторантите да затворят врати, но все пак им дадоха възможност да оставят кухните си отворени и да изпълняват поръчки за вкъщи. 

Takeaway заяви, че е записала най-голям ръст във Великобритания, където придоби конкурента си Just Eat за 7,8 млрд. долара през април 2020 г. Поръчките в страната са скочили с 96% до 63,8 млн. Във Великобритания Takeaway се конкурира с Deliveroo, която направи слабо първично публично предлагане на 31 март. 

Освен това Takeaway се конкурира и с Uber на най-големите си европейски пазари, сред които попадат Германия, където поръчките са се увеличили със 77 процента до 39,2 млн., и Нидерландия, където те са скочили с 53 процента до 15,3 млн. 

Компанията, която ще отчете финансовите си резултати за първото тримесечие на 12 май, не даде прогноза, но отбеляза, че е готова да пожертва рентабилността си, за да спечели пазарен дял. 

През март Takeaway отчете 151 млн. евро нетна загуба за 2029 г. Книжата й приключиха борсовата сесия в понеделник на цена от 84,84 евро. От началото на годината стойността им се е свила с 8,1%. 

Компанията все още очаква придобиването на американската Grubhub за 7,3 млрд. долара да бъде завършено през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още