IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото начинание на Ant ще включва повече контрол от държавата

Пекин може да съблюдава масивите от данни, които гигантът събира

17:52 | 23.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Ant Group води преговори с китайски държавни компании за създаването на компания за кредитно оценяване, която ще постави потребителските данни, събирани от финтех гиганта, под надзора на регулаторите, твърдят източници, запознати с въпроса, пише Wall Street Journal.

Новата компания, която може да бъде създадена още през третото тримесечие на тази година, може да доведе до това Ant да предостави известен контрол над масивите от данни за финансовите навици на китайските граждани, с които разполага. Над 1 млрд. души използват приложението Alipay на Ant, за да харчат, заемат или инвестират парите си, а информацията, която Ant събира и използва, е в основата на успеха на компанията през последните години.

Преговорите между Ant, която се контролира от милиардера Джак Ма и китайски държавни компании, вероятно ще доведат до създаването на ново съвместно предприятие, което ще бъде лицензирано като кредитна компания. Освен това Ant и регулаторите обсъждат дали фирмата трябва да се управлява и контролира от Ant или от държавни компании, допълват източниците. 

        

По думите им регулаторите настояват бъдещите държавни акционери да играят по-голяма роля в новата организация, за да имат по-силна дума за това как оперира тя.

Преговорите продължават и все още не са взети окончателни решения.

Говорител на Ant отказва да коментира плановете за въпросния бизнес. Китайската централна банка, която стои и зад по-сериозния регулаторен контрол над Ant, не е отговорила на запитването за коментар по темата.

Новото начинание с държавни инвеститори ще сложи край на предишните опити на Ant да оглави национална система за оценяване на кредити под собствената ѝ марка Zhima Credit, която създаде преди шест години. Ant някога имаше амбиции да използва Zhima, известна преди като Sesame Credit, за да предлага кредитни оценки за по-голямата част от китайското население. Тези надежди обаче се изпариха.

Въпреки огромния си напредък в мобилните разплащания и финансовите технологии, Китай не разполага със стабилна национална система за кредитна оценка, подобна на американската FICO, чиито резултати се ползват от много кредитори и се основава на историята на заемите и плащанията на физическите лица от редица източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още