IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителска група отправи остри критики към придобиването на Fitbit от Google

Притесненията ѝ са, че интернет гигантът ще получи твърде голям достъп до още лична информация

17:10 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Придобиването на компанията за фитнес тракери Fitbit от Google може да „промени играта“ при здравните данни, което ще трябва да бъде внимателно наблюдавано от Европейския суюз (ЕС), твърди група, защитаваща потребителските интереси, цитирана от Bloomberg.

Разглеждането на това как данните на Fitbit могат да допълнят вече сериозната позиция на Google на пазара на онлайн реклама превръща сделката в тест за регулаторите, твърди BEUC, която представлява потребителските асоциации в Европа. Организацията твърди, че носимите устройства създават нов фронт за следене на здравето на хората и на тяхната локация.

„Използването на данни от носими устройства за следенето на заразяването с Covid-19 и предоставянето на достъп до лекарите и до здравна информация е своевременна илюстрация на всичко това“, посочва BEUC. Това придобиване ще постави Google в особено силна позиция на пазара на дигитално здраве и носими устройства.

Планът на Google да купи Fitbit се сблъсква с множество антитръстови притеснения и такива за опазването на данните в Съединените щати, Европа и Австралия, където регулаторите са все по-внимателни за това как интернет гигантите упражняват контрол върху данните.

Придобиването е част от плановете на компанията майка на Google – Alphabet, да разшири дейността си в здравния сектор като добави данните на над 28-те млн. потребители на Fitbit.

Google е отказала да коментира, но е припомнила публикацията в блога си от ноември 2019 г. В нея се посочва, че компанията планира „да работи конструктивно с регулаторите и да отговори на техните въпроси“ за сделката. Освен това се посочва, че няма да продава лична информация на никого.

„Здравните данни от Fitbit няма да бъдат ползвани за реклами на Google. И ще дадем на потребителите на Fitbit възможност да разглеждат, прехвърлят или изтриват данните си“, посочва интернет гигантът.

Google все още не е поискала одобрение от ЕС за сделката, която в момента се разглежда от Министерството на правосъдието в Съединените щати. Европейски регулатори, съблюдаващи защитата на личните данни, които не проверяват подобни сделки, засилват натиска върху регулатора, който ще се занимава със сливането, и призоваха Google да ограничи всички рискове за неприкосновеността и опазването на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още