IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При пробива миналия месец са откраднати данни на 29 млн. потребители на Facebook

Уязвимостта е съществувала от юли 2017 г., но социалната мрежа я е открила едва в средата на септември тази година

20:58 | 12.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Facebook съобщи, че при големия пробив в сигурността, обявен в края на миналия месец, хакерите са получили достъп до акаунтите на общо около 30 млн. души и са откраднали имената и контактите на 29 милиона души, съобщава Ройтерс.

Социалната мрежа не е установила кражба на лични съобщения или финансови данни и не е засякла опити за влизане в други сайтове с потребителски имена и пароли за логване във Facebook, което беше обект на сериозно безпокойство.
Откраднатите данни от 14 млн. потребители включвали дата на раждане, работодатели, образование и списъци с приятели.

Тези данни обаче може да помогнат на измамници да се представят за администратори на Facebook, работодатели или приятели и да изпратят подправен имейл с цел да подмамят потребители да предоставят данните си за достъп до акаунта на фалшива страница или да кликнат върху прикачен файл, който да зарази компютъра им.

„Сътрудничим с ФБР, което води активно разследване и ни помоли да не обсъждаме кой може да стои зад атаката“, съобщи Facebook в блог публикация.

Социалната мрежа обяви в края на септември, че хакери са откраднали дигитални кодове за достъп, които са им позволили да поемат контрола върху акаунтите на близо 50 млн. потребители при най-големия пробив в сигурността в историята. Тя обаче не потвърди дали действително е била открадната информация.

Поредната уязвимост на Facebook е съществувала от юли 2017 г., но компанията я е открила за първи път в средата на септември, след като засякла сравнително голямо нарастване на използването на функцията й „View As“. Тя установила, че става въпрос за атака на 25 септември.

„В рамките на два дни се справихме с уязвимостта, спряхме атаката и обезопасихме акаунтите на хората, като възстановихме токените за достъп на потенциално застрашените хора“, съобщи Facebook.

Функцията „View As“ позволява на потребителите да проверяват настройките си за поверителност, като им дава възможност да виждат как изглежда акаунтът им пред някой друг. Но три грешки в софтуера на Facebook са позволили на хакери да проникнат във функцията, за да публикуват или сърфират от акаунти в социалната мрежа на други потребители.

Книжата на Facebook поевтиняха с 2,6% след съобщението за пробива миналия месец и загубиха още един процент от стойността си след новата информация в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още