IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатор разследва дали софтуерът на Microsoft, ползван в ЕС, отговаря на GDPR

За първи път подозрения за нередности повдигнаха холандските власти през ноември

21:11 | 08.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Регулаторът за защита на данните в Европейския съюз (ЕС) обяви днес, че е започнал разследване дали услугите и продуктите, предоставяни от софтуерния гигант Microsoft на институции от блока, отговарят на новите правила за защита на данните, предава Ройтерс.

През ноември холандското правителство изрази опасенията си в доклад, свързан със събирането на данните от страна на Microsoft ProPlus, който включва популярен софтуер като Microsoft Word и Microsoft Outlook.

“Всяка институция в ЕС, която използва приложения на Microsoft, разследвани в този доклад, вероятно ще се сблъска с подобни проблеми, с каквито се сблъскват националните обществени органи“, коментира Европейският регулатор за защита на данните (EDPS) в изявлението си.

EDPS твърди, че подозира, че институциите, използващи софтуера Microsoft Office ProPlus вероятно са изправени „пред по-голям риск за правата и свободите на отделните личности“.

Регулаторът посочва, че ще провери кои приложения на Microsoft се използват от институциите в Европейския съюз. Неговото разследване ще провери дали споразуменията между американската компания и европейските институции за обработка на лична информация „отговарят напълно“ на новия Общ регламент за защита на личните данни (GDPR), който влезе в сила през май миналата година.

Европейските институции, като Европейската комисия и Европейския парламент, разчитат на услугите и продуктите на Microsoft за извършването на ежедневните си дейности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още