IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високи разходи и загуба: Топ мениджър на Amazon подава оставка

Дейв Кларк беше един от най-добре платените мениджъри в компанията, за 2021 г. е получил 56 млн. долара

12:39 | 06.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Само преди година Дейв Кларк се издигна до ръководител на целия потребителски бизнес на Amazon. На тази позиция той ръководи онлайн търговията на дребно, физическите магазини, пазара на трети страни и Amazon Prime. Това го поставя точно под главния изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси. Но сега той изненадващо напуска базирания в Сиатъл онлайн търговец на дребно - след 23 години работа за компанията, предава Bloomberg.

Кларк принадлежи към вътрешния кръг на основателя Джеф Безос. Той се присъединява към Amazon през 1999 г., когато компанията продава почти изцяло само книги в САЩ. През последните години той е отговорен основно за мащабното разрастване на логистиката. Във връзка с голямото търсене по време на пандемията Amazon удвои капацитета на складовете си именно под ръководството на Кларк.

„Аз съм строител по душа", казва Кларк в Twitter. „Време е да се сбогуваме и да започнем ново пътуване“, допълва той.

Напоследък традиционният бизнес на Amazon е подложен на силен натиск. След края на блокиранията онлайн търговията на дребно не се разраства толкова бързо. Докато през първото тримесечие на 2021 г. бизнесът отбеляза ръст от 44%, през първото тримесечие на текущата година ръстът е само 7%. Подразделението изпитва последиците от инфлацията и наскоро отчете загуби.

В ретроспекция инвестициите за милиарди долари в складове, собствени кораби и въздушни флотилии изглеждат прекомерни за някои наблюдатели. Много логистични центрове днес стоят празни. Единствено процъфтяващият облачен бизнес на подразделението AWS успява да компенсира загубите от търговията. 

Мениджърът на Amazon получава парите си основно в акции

Кларк последва дългогодишния мениджър на Amazon Джеф Уилк. Уилк отдавна бе смятан за потенциален наследник на Безос на поста главен изпълнителен директор. Но след това ръководният пост беше поверен на Анди Джаси, който преди това изгради бизнеса с облачни услуги.

„Последните няколко години бяха най-предизвикателните и непредсказуеми в историята на потребителския бизнес на Amazon, така че съм особено благодарен на Дейв за неговото лидерство през този период", пише Джаси в имейл до служителите.

Кларк е един от най-добре платените мениджъри в Amazon. През миналата година той е получил общо 56 млн. долара - по-голямата част от тях в акции. От друга страна, заплатата му е само 175 хил. долара. Все още не е известно кой ще заеме неговия пост, но наследникът ще бъде обявен през следващите седмици, съобщиха от Amazon.

Напоследък натискът върху концерна се засилва и от страна на акционерите. Някои вече призовават за разделяне на бизнеса с търговия на дребно и облачни услуги. На годишното общо събрание през миналата седмица Джаси обеща на присъстващите, че Amazon „работи усилено" за намаляване на разходите и увеличаване на рентабилността в онлайн търговията на дребно.

Пътят на Кларк в компанията

49-годишният Кларк има значителен принос за Amazon през 23-те си години работа в компанията. Той започва работа след завършване на бизнес училище през 1999 г., като управлява някои от първите складове на компанията, след което се изкачва в логистичния отдел, докато го поема през 2012 г. Като ръководител на глобалното изпълнение на поръчките той въвежда роботите в складовете на Amazon и поема инициативата за изграждане на транспортно звено, когато партньори като United Parcel Service Inc. и американските пощи се оказват неспособни да се справят с нарастващото търсене на стоки от Amazon.

По нареждане на основателя Джеф Безос Кларк създава и елементи за доставка в един и същи ден, което е скъпо и вероятно е допринесло за презастрояването на складовете през последните години.

Кларк си спечелва репутацията на безпощаден към недобре работещите служители – като един от прякорите му е „Снайперистът" - но също така и на единствения човек, който познава отблизо сложната верига за доставки на Amazon. Напускането му оставя голяма дупка. „Мисля, че това е страшно за Amazon", казва бивш вицепрезидент, пожелал да остане неназован. „Кларк е архитектът на тази мрежа“, допълва той.

По време на управлението на Безос като главен изпълнителен директор Кларк управляваше подразделението си без особен ежедневен контрол. Но когато Безос се оттегли през миналата година, се оказа, че Кларк работи за Джаси, който е изисквал подробни детайли за бизнеса на Amazon, твърдят трима души, запознати с вътрешната динамика.

Джаси, който имаше репутацията на микромениджър по времето, когато ръководеше подразделението за облачни услуги на Amazon, прекара първата си година начело на цялата компания, впускайки се във всички елементи на бизнеса. Това включваше горещи теми в сферата на отговорност на Кларк, включително безопасността на работниците, казват източници на Bloomberg, пожелали анонимност. Според тях Кларк не е приел това допълнително внимание.

Amazon и Кларк не са пожелали да коментират отношенията между двамата мениджъри.

Преместването на Кларк в Далас от сиатълското предградие Медина също е учудило мнозина в компанията, казват източниците. Мениджърът е играл важна роля при вземането на решенията за създаване на логистични центрове на Amazon в Белвю, близо до Сиатъл, както и в Нешвил. В края на работата си за Amazon той е бил на един самолет разстояние от двете места.

Кларк е сред висшите ръководители, чийто пакет за възнаграждение е критикуван от инвестиционните консултантски фирми, които твърдят, че заплащането му трябва да бъде по-добре обвързано с резултатите на компанията. През 2021 г. Кларк е получил 56 млн. долара.

„На всички, с които имах честта да работя: благодаря ви, че направихте така, че да е толкова забавно да идвам на работа всеки ден в продължение на 23 години, за да измислям готини, невероятни неща за клиентите", написа Кларк в Twitter в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още