IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е десета в ЕС по дял на хората, които не могат да си позволят почивка

Все пак този дял намалява двойно спрямо 2012 г., отчита Евростат

10:46 | 20.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България е в топ 10 на Европейския съюз (ЕС) по дял на населението, което не може да си позволи едноседмична почивка извън дома, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2019 г. 35,5% от българите не са могли да отидат на почивка за една седмица. Делът им се увеличава с 5 процентни пункта за една година – през 2018 г. е бил 30,5%. Спрямо 2012 г. обаче, когато в България се усещаше най-силно предишната криза, този дял е бил повече от два пъти по-висок (74%), сочат данните.

Средно в ЕС 29% от населението на възраст над 16 години не може да си позволи да отиде на почивка за една седмица някъде другаде.

Почивка Почивка

Графика: Евростат

Сред държавите членки на ЕС  Румъния регистрира най-висок дял от хората в тази ситуация – 54% от румънците не са могли да си позволят едноседмична годишна ваканция през 2019 г. Жителите на Гърция са на второ място, като 49% не са в състояние да си вземат едноседмична почивка далеч от дома.

Следват Хърватия (48%), Кипър (45%) и Италия (44%).

В другия край на скалата е Швеция, където само 10% от хората не могат да си позволят едноседмична годишна ваканция. Следват Дания и Люксембург с по 11%, Финландия с 12% и Германия и Австрия с по 13%.

В сравнение с 2010 г. делът на хората, които не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, намалява навсякъде, с изключение на Италия и Гърция, където се увеличава съответно с 4 процентни пункта и 3 процентни пункта. Най-голям спад е регистриран в Латвия, Малта, България, Полша и Естония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още