IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ikea ще инвестира 220 млн. долара, за да стане положителна за климата компания

Отпечатъкът на компанията върху климата се равнява на 26,9 млн. тона въглероден диоксид

23:55 | 28.11.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Inter Ikea Group съобщи, че ще инвестира 200 млн. евро (220 млн. долара) за ускоряване на прехода към „положителен за климата бизнес“, предава CNBC.

В съобщение от сряда компанията, която наред с всичко останало развива и снабдява продуктовата гама на Ikea, пояснява, че парите ще бъдат съсредоточени в две области – инвестиции в програми, „насочени към премахване и съхраняване на въглерод чрез презалесяване и отговорно управление на горите“, както и в такива за използване на възобновяема енергия в снабдителната й верига.

„Нашата амбиция е да намалим повече емисии на парникови газове в абсолютни изражения до 2030 г., отколкото цялата стойностна верига на Ikea емитира, като в същото време разширяваме бизнеса на компанията“, отбелязва главният изпълнителен директор на Inter Ikea Group Торбьорн Луф в комюнике.

Необходима е работа, ако Ikea иска да постигне целите си. В доклада си за устойчивото развитие за фискалната 2018 г. компанията отбелязва, че отпечатъкът й върху климата се равнява на 26,9 млн. тона въглероден диоксид. Това е ръст с 2,8% спрямо фискалната 2016 г., който Ikea отдава на „ръста на бизнеса на компанията“.

В публикувания през март доклад Ikea отбеляза още, че отделянето на растежа й от емисиите на парникови газове ще „отнеме време“ и допълни, че очаква емисиите да „нарастват още няколко години, преди да започнат да намаляват“.

Тя посочи три ключови предизвикателства към целта й да бъде положителна за климата – намаляване на суровинния й отпечатък, понижаване на емисиите от клиенти, пътуващи до магазините й, и преход към отопление с възобновяеми източници и горива – сектора, който според компанията „изживява бавен напредък в глобален план“.

Ikea е една от многобройните глобални компании, целящи да намалят въздействието си върху околната среда. Ingka Group, която е най-големият франчайз на Ikea, е партньор-основател на RE100, глобална инициатива на големи компании, които са поели ангажимент за електричество от 100% възобновяеми източници.

Сред останалите членове на RE100 са Facebook, Goldman Sachs и Microsoft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
няма , импе ... ти си човекът дето засажда и се грижи да ни е арно , като ни напече да има сянка да положим морните си тела , и когато ни е най-мрачно на душата да ни лъхне свеж ветрец от планината , да ни откъсне от ежедневните неволи ... :))) ... сполай ти за добрината ...чети внимателно текста , вторият абзац , вторият (или третия и аз се обърках малко :))) ) предикативен център на сложното изречение , цитирам : "насочени към премахване и съхраняване на въглерод чрез презалесяване и отговорно управление на горите" ... да знаеш , че ще те конкурират в саденето :)))да харчиш ток от ВЕИ не е единтвената устойчива практика , виж тези холандци какво са сътворили , вярно специфична сграда със специфична употреба , но пък добра отправна точка за размисли :https://inhabitat.com/amsterdams-new-circular-archives-building-sustainably-generates-all-of-its-own-energy/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
цялата работа много соц изглежда. едно време след земетресението в Стражица Партията призова - дайте да дадем. и почнаха трудовите колективи и партийни организации - тоз дал толкоз онзи дал толкоз. и сега така - нищо ново под слънцето, нищо старо във вечността, ум умува ум робува ум патки пасе.ама няма лошо, щото някой трябва да поеме повишените разходи за електричество - или пазара или заплатите на маститите шведи. пазара няма да е - има конкуренция. значи ще поизтънеят заплатките. или ще има хитрости - аз казвам едно ама друго правя. не ми се вярва да си оставят магарето в калта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Помислих, че поне тия са се сетили просто да позасаждат дървенца, но не би. Ного компании искат да ползват точец от възобновяеми източници... ама тоя точец е само 7% от мощностите... аре 14%, ако турим и ВЕЦ. Май няма да стигне за всички, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още