IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Audi Q4 e-tron е първият истински конкурент на Tesla

VW ще използва Audi като основно оръжие срещу Tesla, като в същото време засилва фокуса си върху софтуерните разработки

22:15 | 14.04.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Новият електрически Audi Q4 e-tron е новото предизвикателство за автомобилите на американския концерн Tesla  на бързорастящия пазар на електрически превозни средства. Моделът на марката за луксозни коли Audi ще помогне на германската автомобилна група Volkswagen, най-големият производител на превозни средства в Европа и втори по големина в света след Toyota, да реализира своя план да измести компанията на Илон Мъск от лидерското място в сегмента.

Моделът на Audi, който ще бъде представен в сряда в Европа, е сред дузината модели - като ID.4 на VW и електрическа версия на Porsche Macan - които трябва да позволят на VW да победи Tesla при доставките до 2023 г., коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн. 

VW очаква да увеличи своите продажби на електромобили до около 600 000 автомобила през тази година.

Q4 e-tron е първият реален конкурент на Tesla, смята Дийн. Той очаква моделът да предлага пробег с едно зареждане на батерията от над 300 мили ( над 480 км) при цена от 40 000 паунда (55 000 долара).

От началото на годината Tesla успява да защити своето първо място в сегмента. Търсенето на Model Y и Model 3 в Китай подкрепя силните данни за доставките през първото тримесечие и подсили оптимизма на инвеститорите относно най-ценния автомобилен производител в света, който сега трябва да се бори с растящия брой конкуренти както в Европа, така и в Азия и САЩ.

Традиционните автомобилни производители, включително VW, General Motors и Mercedes-Benz, увеличиха амбициите си относно електрифицирането на портфолиото, докато стартъпи като като Nio и XPeng също увеличават инвестициите в пазарната си експанзия.

VW ще използва Audi като основно оръжие срещу Tesla, като в същото време засилва фокуса си върху софтуерните разработки – област, в която компанията на Мъск също остава лидер.

Моделите Q4 e-tron „играят централна роля в стратегията за електрификация на марката, като стартират в особено популярен пазарен сегмент“, посочва Хилдегард Вортман, шеф на продажбите в Audi. Те представляват отправна точка за електрификацията на Audi и „показват как нашата марка и дизайнът ни ще се развиват“, добавя той.

И докато e-tron GT споделя платформата с Porsche Taycan, Q4 e-tron е базиран на архитектурата на VW за масовите електрически автомобили.

Платформата MEB има добри показатели спрямо Tesla, твърдят анализатори на UBS Group. MEB се използва от моделите ID.3 и ID.4, като служи за основа и на електрическия Enyaq на Skoda.

PPE платформата за луксозните модели, предпочитана от Audi и Porsche, ще получи своя пазарен дебют през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
има хляб още да ядът в ауди докато стигнат теслата ... масовата версия е със слабата батерия и задвижване и доближава цената на теслата , без да я достига , и пробегът е по-слаб ... тарикатската версия sportback е на другата платформа и там цената е като за порше ... та не знам кой ще си купи ауди , ако със същите пари може да си вземе порше . интериорът е супер натруфен , няма го пространството и елегантността на чистите линии на теслата ... още са далече от теслата според мен ... ама са упорити ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още