IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия подкрепя Stellantis с 370 млн. евро за строежа на нов завод за батерии

Правителството обмисля годишна помощ за автомобилната индустрия от 1 млрд. евро за прехода ѝ към електрическа мобилност

15:40 | 17.02.22 г.
<p>
	Италианският министър на индустрията Джанкарло Джорджети.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Италианският министър на индустрията Джанкарло Джорджети. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Италия ще предостави стотици милиони евро подкрепа на автомобилния концерн Stellantis за изграждането на фабрика за батерии в Южна Италия, заяви министърът на индустрията Джанкарло Джорджети, цитиран от Ройтерс.

„Убедени сме, че Stellantis трябва да продължи да работи в Италия и гигантската фабрика в Термоли, която (Рим) ще подкрепи с 369 милиона евро, демонстрира тези наши намерения“, изтъква Джорджети пред всекидневника Il Sole 24 Ore.

Според него италианското правителство вероятно ще одобри още в петък пакет от 1 млрд. евро годишно – за поне три години – насочен към стимулиране закупуването на нискоемисионни превозни средства и преоборудването на заводи за производство на електромобили. 

От Stellantis посочват, че стратегията на компанията ще бъде подкрепена от пет завода за батерии в Европа и Северна Америка.

Тригодишният правителствен план включва стимули и финансова подкрепа за преоборудване на заводите и подготовката им за производство на по-екологични модели, изтъква Джорджети.

Споразумението между Рим и Stellantis все още не е окончателно, но в интервю в неделя Джорджети заяви, че скоро ще бъде подписан договор за бъдещия завод за батерии.

Stellantis, която управлява около дузина заводи в Италия, е засегната особено силно от пандемията от коронавирус и недостига на компоненти.

Въпреки че новите мерки целят да пренасочат италианското автомобилно производство към електрически превозни средства, Рим все пак ще подкрепи производството на някои бензинови, дизелови и хибридни автомобили.

„Подпомагането само на електрическия сегмент означава да направим услуга на чуждестранните производители на автомобили“, коментира Джорджети пред Il Sole 24 Ore. "Също така трябва да насърчаваме покупките на по-евтини превозни средства от не толкова заможните хора", добавя той.

Италия изостава в производството на електромобили, тъй като правителството лобира пред Европейския съюз (ЕС) да отмени датата за забрана на продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене в опит да подкрепи местните компании за суперавтомобили Ferrari и Lamborghini, които остават силно зависимо от изкопаемите течни горива.

Автомобилната индустрия в Европа се сблъсква с безпрецедентна поредица от месечни спадове на регистрациите на нови автомобили поради продължаващия недостиг на компоненти. Продажбите на нови коли се свиват с 2,4% през януари до 822 423 превозни средства, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още