IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic вече води преговори къде да построи новия си завод за батерии в САЩ

Сред потенциалните локации попадат Канзас и Оклахома, твърдят източници

18:42 | 14.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Panasonic води преговори във връзка с избора на място за нов американски завод, който ще доставя следващо поколение литиевойонни батерии на Tesla и евентуално на други производители на електромобили, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Panasonic разглежда няколко локации за завода, който ще струва няколко милиарда долара, включително място в Оклахома и друго в Канзас, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото преговорите са конфиденциални. По думите им заводът трябва да започне работа най-рано през 2024 г.

Въпреки че плановете все още са в ранен етап, това е смела стъпка за Panasonic. Макар че се радва на голямо търсене на батерии от Tesla, компанията се разраства бавно в сравнение с конкурентната LG Energy Solution от Южна Корея и китайската Contemporary Amperex Technology.

В новия американски завод Panasonic планира да произвежда новоразработени, по-големи и по-мощни “4680” батерии, коментира един от източниците. Компанията може да създаде и производствени линии за други батерии в новото място, но това ще зависи от търсенето.

Заради по-големия обем на батериите са нужни по-малко клетки и свързани части за захранване на електромобила, което кара Илон Мъск да рекламира технологията като ключ към достигането до цена от 25 хил. долара за Tesla. Panasonic щe започне масово производство на новите батерии в Япония през фискалната година от април 2023 г. Преди това компанията създаде прототипна производствена линия за батерии, също в Япония.

Японската национална телевизия NHK по-рано този месец обяви, че Panasonic търси локации в Оклахома и Канзас, за да изгради нов завод.

Избраните срокове и бюджетът за американския завод на Panasonic могат да се променят в зависимост от опита на компанията с изграждането на производствените линии в Япония в следващите месеци, твърди един от източниците. Същевременно компанията претегля потенциалните възможности къде да разположи завода въз основа на цените на земята и труда, както и на наличието на държавни субсидии, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още