IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Porsche продаде на търг дизайнерски скици за 80 000 евро

Производителят на спортни автомобили използва тенденцията за NFT за набиране на средства за социални цели

22:23 | 09.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Porsche&nbsp;</p>

Снимка: Porsche 

За първи път германският автомобилен производител Porsche пусна на търг в интернет изключителна дизайнерска скица от главния дизайнер по екстериора Петер Варга. Производителят на спортни автомобили предложи чертежа на американската платформа Superrare под формата на NFT (Non-Fungible Token). NFT е базирана на блокчейн технология и представлява своего рода сертификат за автентичност, който прави дигиталните стоки уникални и наскоро предизвика истински бум на арт сцената.

Петдневният интернет търг приключи миналия петък. Според говорител на компанията Porsche е спечелила с дизайнерската скица еквивалента на около 80 000 евро и е „много доволна от тази премиера“. Купувачът, за когото автопроизводителят не предоставя никаква информация, е платил 30,25 единици от криптовалутата етер за дигиталната работа, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Цялата печалба от търга ще бъде дарена на Viva con Agua. Организацията с нестопанска цел, основана в Хамбург през 2006 г., води кампании за достъп до чиста питейна вода, канализация и хигиена, особено в африканските страни.

„Рисуването на дизайнерска скица, която след това се търгува онлайн като цифров обект, беше напълно ново преживяване за мен“, казва дизайнерът на Porsche Варга. Скицата комбинира Taycan Cross Turismo с 911 и свързва езика на дизайна на иконата на спортния автомобил с този на най-младия представител на моделната гама.

„С помощта на NFT се обръщаме не само към съществуващите клиенти на Porsche, които често са страстни колекционери, но и към нови, по-млади целеви групи с висок афинитет към дигиталните тенденции“, казва шефът на Porsche за Германия Александър Полих. Проектът е бил реализиран в рамките на няколко месеца от дъщерното дружество Porsche Digital заедно с Fanzone. Бизнес звено на Porsche Digital GmbH основава стартъпа в Берлин през юни 2021 г. Младата компания управлява онлайн платформа, на която феновете могат да събират и обменят дигитални карти за като NFT и да се възползват от увеличаването на стойността. 

Дълго време беше трудно да се създадат дигитални произведения на изкуството, които да се събират като физически произвдения. По принцип всичко, което е цифрово, може да бъде копирано, а софтуерът, който има за цел да предотврати това, като цяло може да бъде заобиколен. NFT, от друга страна, дават възможност да се създават еднократни цифрови единици чрез използване на блокчейн технология, за да се провери и докаже, че само едно копие на произведение на изкуството е истинският оригинал, а всичко останало е копие. И така NFT първоначално бяха използвани в областта на така нареченото крипто изкуство и дигитални колекции. Дигиталните уникати могат да се съхраняват, продават или търгуват във виртуален портфейл.

Досегашният връх във възхода на NFT бе моментът, в който основателят на World Wide Web (WWW) Тим Бернерс-Лий преобразува оригиналния си програмен код за мрежата в NFT и го продаде на търг в аукционната къща Sotheby's. В крайна сметка редовете, написани през 1990 г., бяха оценени на 5,435 милиона долара. Съоснователят на Twitter Джак Дорси продаде през март цифрова версия на първия си туит под формата на NFT за 2,9 милиона долара.

Както и в случая с Porsche, постъпленията от двата търга отидоха за благотворителност. Все още не е решено дали пилотният проект на Porsche ще бъде последван от други. Наборът от чертежи на схеми и прототипи вероятно би бил огромен в Porsche - а клиентите на бранда са известни като страстни почитатели на марката и страстни колекционери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още