IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потвърдено: Opel няма да се разделя с фабриките си в Рюселсхайм и Айзенах

Stellantis изтъква, че SUV моделът Grandland ще продължи да се произвежда изключително в германската фабрика от началото на 2022 г.

18:25 | 17.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилната марка Opel няма да се раздели със своите фабрики в Германия, като производството в завода ѝ в Айзенах ще се възобнови през януари, заявиха компанията майка Stellantis и синдикатът IG Metall, цитирани от Ройтерс.

Stellantis добави, че SUV моделът Grandland, чието производство временно беше преместено във Франция, когато съоръжението в Айзенах прекрати временно работа през септември поради глобалния недостиг на чипове, от началото на следващата година ще се произвежда изключително в германската фабрика. 

Работническите организации и някои политици в Германия разкритикуваха Stellantis заради плановете ѝ относно заводите в Рюселсхайм и Айзенах. Според тях не е ясно дали тези съоръжения ще бъдат законно отделени от бизнеса на Opel и дали производството на Grandland ще бъде върнато в Айзенах.

През септември Stellantis, която беше сформирана през януари след сливането между PSA Group и Fiat Chrysler, заяви, че структурата на отделни предприятия може да се окаже по-ефективна и гъвкава, след като германският вестник Handelsblatt съобщи, че се обмисля подобен вариант.

IG Metall заяви от своя страна, че работническият съвет и представителите на синдикатите са се съгласили, че такова разделяне не е на дневен ред. Заводът в Айзенах ще се превърна в отделна компания в рамките на Opel Automobile GmbH, докато правната структура на Рюселсхайм ще остане такава, каквато е, добавят от профсъюза.

„Аутсорсингът и разпадането на Opel бяха предотвратени, а работните места - подсигурени. Надявам се, че ръководството ще води компанията по-конструктивно и прозрачно към бъдещето отсега нататък“, изтъква Йорг Кьолингер от IG Metall.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още