IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в САЩ обвини основателя на Nikola в подвеждане на инвеститорите

Тревър Милтън се намира под федерален арест, след като се е предал доброволно

19:11 | 29.07.21 г. 1
<p>
	Основателят на Nikola Тревър Милтън. <em>Снимка: Nikola</em></p>

Основателят на Nikola Тревър Милтън. Снимка: Nikola

Основателят и бивш председател на Nikola Corp. Тревър Милтън е обвинен от прокуратурата в САЩ в обявяване на невярна информация пред инвеститори в компанията за електрически превозни средства, което изпрати цената на акциите ѝ до близо 5-месечно дъно, съобщава Bloomberg.

Милтън, който се оттегли от компанията миналата година, е под федерален арест, след като доброволно се е предал. Той е обвинен в подвеждане на инвеститори от ноември 2019 г. до около септември 2020 г. относно развитието на продуктите и технологиите на Nikola, според обвинителен акт, представен в четвъртък от федералните прокурори в Ню Йорк. 

Акциите на Nikola се търгуват със спад в стойността от 7,4% на цена от 13,13 долара за брой.

Комисията по ценните книжа и борсите също подаде жалба срещу основателя на компанията.

Към момента адвокатите на Милтън не коментират случая.

Nikola заяви, че сътрудничи по разследването и повтори ангажимента си да започне производство на превозни средства.

„Днешните действия на правителството са срещу г-н Милтън, а не срещу компанията“, заявиха от Nikola.

Свиваща се оценка

Пазарната капитализация на Nikola е спаднала от почти 29 млрд. долара през юни миналата година до около 5 млрд. долара в момента. Милтън е най-големият акционер на компанията с около 20-процентен дял, според Bloomberg.

Nikola излезе на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC) през юни 2020 г., като сделката превърна Милтън в милиардер за една нощ. В един момент цената на акциите на компанията нарасна до почти 80 долара за брой, което повиши пазарната ѝ капитализация над тази на традиционни автомобилни производители като Ford Motor Co., въпреки че не генерира значителни приходи.

През април Милтън продаде акции в Nikola на стойност 49 млн. долара, като за това съобщи Financial Times. Сделката се появи на сайта на Комисията по ценните книжа и борсите два дни по-късно след края на работния ден, което показва желание да се избегне публичност на продажбата.

Компанията възнамерява да продава електрически камиони на клиенти, които след това ще плащат абонамент, за да използват планираната от Nikola мрежа за зареждане с водород.

Компанията привлече вниманието миналото лято, когато стана публична чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC). Нейното име е свързано с производителя на електромобили Tesla (и двете компании са кръстени на изобретателя Никола Тесла) и освен това основателят й има сходна страст към Twitter като Илон Мъск.

General Motors съобщи през септември, че ще придобие дял от компанията, но след обвиненията в подвеждане на инвеститорите и последвалите проверки сделката беше сведена до по-малко споразумение за снабдяване на стартъпа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 2 години
Казах му на Трев че ще го опандизят за онова менте-видео дето негов камион върви по пътя уж с водород, пък всъщност хвърчи по инерция по нанадолнището, ама той просто се изсмя. Сега май вече не му е до смях, а аз мразя да се оказвам постоянно прав .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още