IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Schaeffler увеличи дела си във Vitesco до близо 50%

Трансакцията между двете компании се отнася за 1,6 млн. акции, като сумата по сделката не е обявена

11:43 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Vitesco</em></p>

Снимка: Vitesco

Германската компания Schaeffler увеличи дела си в производителя на автомобилни компоненти Vitesco Technologies. Базираната в Херцогенаурах компания за автомобилни лагери придоби 1,6 млн. акции на Vitesco, с което делът на Schaeffler в доставчика се увеличава до 49,99%, съобщава Electrive.

Vitesco излезе на борсата на 16 септември 2021 г. Преди това компанията беше известна като Powertrain, докато беше част от Continental AG.

Schaeffler Group от своя страна е най-големият единичен акционер в Continental AG от 2009 г. насам, а от 2015 г. Continental е със статут на дъщерна компания в рамките на групата. Schaeffler притежава още марките INA, FAG and LuK. 

Не са посочени подробности за стойността на трансакцията.

По-рано тази година Schaeffler сключи сделка за доставка на суровини, за да гарантира наличността на редкоземни магнити в Европа за разрастващия се местен бизнес с електрически превозни средства. Това е първото официално споразумение на европейски доставчик или производител на автомобили за доставка на редкоземни елементи в региона.

Schaeffler е договорила 5-годишно споразумение с норвежката REEtec за доставка на редкоземни оксиди от 2024 г., споделя Андреас Шик, главен оперативен директор на компанията. Той отказа да посочи стойността на сделката, която трябва да бъде обявена официално по-късно в сряда.

„Ние се превръщаме в доставчик на електрически двигатели и се разрастваме значително“, подчертава Шик в интервю за Ройтерс. „Следователно, от страна на редкоземните метали, имаме нужда от компетентни партньори не само по отношение на стандартната верига на доставка, свързана с Китай, но и при местната верига на доставки в Европа“, добавя той.

Schaeffler иска да подсигури доставките на постоянни магнити, за да подкрепи плана си да се превърне в основен глобален доставчик за електромобилната индустрия.

Миналия месец Vitesco представи няколко иновации относно електрификацията на превозните средства на 35-ия Международен симпозиум за електрически превозни средства в Осло. Във фокуса беше синхронен електрически двигател, който трябва да бъде оптимизиран за шофиране на дълги разстояния при по-високи скорости.

За разлика от синхронните двигатели с възбуждане на постоянно магнитно поле (PSM), широко използвани днес, синхронните двигатели с външно възбуждане (EESM) не изискват редкоземни метали. Вместо ротор с постоянен магнит, изработен от редкоземни метали, както в PSM, моторът на Vitesco използва намотка. В статора и ротора на мотора магнитните полета се генерират от тази бобина вместо от постоянен магнит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още